Živé terče: Po skvělé 2. epizodě se už nadšení diváci těší na 3. díl

Živé terče: Po skvělé 2. epizodě se už nadšení diváci těší na 3. díl
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Druhá epizoda Živých terčů diváky nadchla, přestože tento detektivní seriál není žádnou žhavou novinkou. I po letech dokáže Marie Výrová, v podání Kláry Melíškové, přitáhnout pozornost. V případě dané minisérie by to mohlo být i tím, že je notně zábavnější než předchozí experimentální Vodník.

Marie Výrová na stopě sériového vraha s kuší

Živé terče je název závěrečné detektivní minisérie z úspěšného cyklu Detektivové od Nejsvětější Trojice, jenž vznikl podle knižních předloh Michala Sýkory. Pro televizní obrazovky je adaptoval scenárista Petr Jarchovský.

Viktor Tauš, Klára Melíšková, Nataša Burger a Stanislav Majer na premiéře minisérie Modré stíny
Viktor Tauš, Klára Melíšková, Nataša Burger a Stanislav Majer na premiéře minisérie Modré stíny. | Zdroj: Pavel Gwužď / Nextfoto

Oslava promoce se pětici spolužáků pořádně vymkne z rukou. Dojde k události, za niž se jim o deset let později začne mstít sériový vrah. Ten jednoho muže nejdříve postřelí kuší, přičemž jej následně ještě několikrát přejede jeho vlastním autem. Vyšetřování se ujme olomoucký policejní tým v čele s Pavlem Mrázem (Stanislav Majer) a Marií Výrovou (Klára Melíšková), známou z předchozích minisérií Případ pro exorcistu, Modré stíny, Pět mrtvých psů a Vodník. Ta nově odhaluje i něco ze svého soukromí.

„Má přítele,“ prozradila herečka o své postavě v reportáži z pořadu Události v kultuře.

Ten případ se týká syna jejího přítele.

Vyšetřovatelé zároveň hrají o čas. Pokud pachatele neodhalí co nejdříve, dojde k dalším vraždám. Stopy je zavedou do exkluzivního lukostřeleckého klubu, jehož členy – a také samotné detektivy – se někdo pokouší systematicky likvidovat.

Závěrečný příběh, stejně jako Případ pro exorcistu a Pět mrtvých psů, režíroval Jan Hřebejk, který se na celkem pěti sériích střídal s kolegou Viktorem Taušem. Ten ukázal svůj jedinečný styl v minisérii Vodník.

„Každá ta minisérie měla ambici už od autorů Michala Sýkory a Petra Jarchovského, aby se to lišilo trošku, žánrově,“ řekl Jan Hřebejk v téže reportáži. „Tahle poslední série, Živé terče, je, řekl bych, taková jako zábavná oproti třeba temnému Vodníkovi.“

Poslední případ se natáčel čtyřicet dní během tří měsíců. Některé scény vznikaly přímo v Olomouci, jiné pak jen kousek za Prahou. Stanoviště olomoucké kriminálky si filmaři vytvořili v obci Zlatníky.

Diváci se k Živým terčům rádi vracejí i po letech

Přestože minisérie měla premiéru v roce 2019, přitahuje i nyní pozornost diváků. Ve středu 19. dubna 2023 ve 20:10 dávala ČT1 druhou epizodu, v níž tým Marie Výrové směřuje k odhalení pravděpodobného motivu pachatele. Činí tak na základě postupného poznávání společné historie, osobních vazeb a konfliktů klubových členů. Jestli ale vyšetřovatelé dokážou zneškodnit vraha dříve, než přibydou další oběti, se ukáže až ve třetím a závěrečném díle, na který se můžete těšit 26. dubna večer.

Jak se zdá z reakcí fanoušků na Facebooku, mnozí se na třetí epizodu skutečně těší, jelikož si předchozí dvě náramně užili. „Super, úplně jsem to hltal a počkám na další díl.“ „Úplná pecka, Melíšková je neskutečná!“ „Napínavý, perfektní seriál s výborným obsazením.“ To jsou jen některé z mnoha pozitivních komentářů na adresu druhého dílu, mezi nimiž lze ovšem nalézt i několik spíše negativních. „Dneska tedy Melíšková drmolila jak kulomet. Chápu roli, že byla vytočená, že soudce morálně selhal, ale bylo vážně náročné jí rozumět.“ Na Česko-Slovenské filmové databázi si druhý díl minisérie drží krásných 73 %.

Zdroje článku: