Václav Postránecký a role, které ho udělaly nesmrtelným

Václav Postránecký a role, které ho udělaly nesmrtelným
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Václav Postránecký měl talent a štěstí na dobré role. Za zmínku stojí jedna z nejznámějších a tou je určitě dirigent Michal, který vyvezl děti na dobrodružnou výpravu do hor v komedii S tebou mě baví svět.

Všichni si oblíbeného herce budeme také pamatovat ze série filmů s vinařskou tématikou Bobule. O Postráneckém bylo známo, že je milovníkem vína a možná proto byl jako vinař Michalica tak přirozený. Do prostředí vinic patřil, a proto se alespoň hlasem zapojil do posledního z filmů Bobule 3, kdy už mu zdravotní stav nedovolil pracovat.

Do filmu namluvil deset vět, které adresoval své vnučce Klárce, kterou ztvárnila Tereza Voříšková. Štáb neváhal zajet s technikou k němu do Říčan, když se vrátil z nemocnice. Nakonec mu byl celý film věnován.

Václav Postránecký k herectví tíhl už od dětství. V devíti letech hrál v prvním filmu. Chodil do Dismanova rozhlasového souboru, a to byl první krůček k herecké kariéře. Jenže na první pokus mu to nevyšlo, a tak se na přání otce vyučil zámečníkem. Když získal výuční list, odevzdal mu ho a tím ukončil etapu poslušného dítěte.

Jako zámečník nikdy nepracoval, ale zručnost, kterou získal, dokázal později mnohokrát využít. A odchodem z domu si začal plnit své sny. Jen se musel rozhodnout, zda bude sochařem, nebo hercem. Lákalo ho obojí, ale nakonec byla touha po herectví větší.

V divadle se nechal zaměstnat jako oponář a jevištní technik a čekal na svou příležitost. V roce 1960 získal první malé role. Z libereckého divadla se ovšem prosáklo, že je zde mladý talent, a tak se Postránecký vyzbrojený zkušenostmi z malého divadla vydal do Prahy. Nakonec o něj projevilo zájem i Národní divadlo a tam už zůstal.

Josef Kemr a Václav Postránecký v seriálu Cirkus Humberto, zdroj: Jaromír Komárek / © Česká televize

Kvůli práci v divadle neměl moc času na další aktivity, ale i tak toho před kamerou stihl hodně, a kromě zmíněné komedie století si zahrál ve slavném seriálu Cirkus Humberto, který si můžete vychutnat pravidelně na obrazovkách České televize v neděli před obědem nebo ve čtvrtek odpoledne.

Zahrál si i v dalších seriálech, jako je Zlá krev, Byl jednou jeden dům, Nejmladší z rodu Hamrů, Dnes v jednom domě nebo Dobrodružství kriminalistiky či Vinaři. Ve filmové tvorbě byl obsazován hlavně ve filmech pro televizi, ale objevil se i v celovečerních projektech, jako byl Roc(k) podvraťáků, Jak se krotí krokodýli nebo Líbáš jako bůh.

Václav Postránecký rozhodně neplnil stránky bulváru. Oženil se mladý, s manželkou Helenou strávil přes padesát let a vychoval dvě děti. Syn vystudoval produkci a dcera sice podle otce měla velký herecký talent, ale rozhodla se pro práci vizážistky. Když mu dala vnoučata, tak se na ni přestal zlobit.

S přibývajícím věkem byl herec stále populárnější a v šedesáti byl na vrcholu kariéry. V 74 letech oznámil, že má rakovinu jícnu. Léčbou se nemoc zpomalila, ale nezastavila. Dál moderoval Receptář prima nápadů a točil seriály. Televize mu umožňovala pracovat podle zdravotního stavu. Práce ho držela nad vodou a doufal, že když bude aktivní, tak nakonec nemoc porazí. Bohužel, v květnu 2019 svůj boj prohrál. Na náhrobku má napsáno:

S tebou mě bavil svět

Zdroje článku: