V úterní Ulici zruší Jirka svatbu, respektive účast rodičů na ní

V úterní Ulici zruší Jirka svatbu, respektive účast rodičů na ní
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Jak se dalo očekávat, šachová partie Mastného a Hermana skončí pořádným výbuchem. Počáteční škádlení a špičkování se rychle zvrtne do nechutných útoků a hádek, až nakonec Jirka rázně zakročí a odmítne rodiče pozvat na svatbu.

Milena podplatí Kaštana, ale nebude to nic platné

Z úterní šachové partie v hospodě se pro některé stane málem událost století. Milena Pumrová ji vezme jako příležitost napravit si u soudce Hermana pošramocenou reputaci. Chce za tím účelem využít Kaštana, spolehlivého pokladníka Druhé šance. Požádá ho, aby za ni před Hermanem ztratil pár dobrých slov, a za to jej hodlá uplatit kávičkou a zákusky. Kaštan se zdráhá, ale vidina dobrot ho nakonec přesvědčí.

Kaštan se Mileně zase jednou hodí.
Kaštan se Mileně zase jednou hodí. | Zdroj: TV Nova

Mezitím si Šimon maluje na jedno ze starých triček povzbudivý nápis pro dědu. Hodlá mu v hospodě osobně fandit i přesto, že soudce byl kdysi v šachu mistrem republiky. Tuto informaci prozradí dědovi, jehož na okamžik jistě polije horko, ale nehodlá z utkání utéct. Naopak věří, že se mu podaří nad Hermanem vyzrát. Je zřejmě odhodlaný využít k tomu jakýchkoli zbraní…

Soudce od samého rána hýří sebevědomím a ani na vteřinu nezapochybuje o tom, že se mu podaří Mastného rozdrtit. Jirka se mu pokusí domluvit, aby byl shovívavý, a tak otec s potměšilým úsměvem slíbí, že zkusí obětovat pár figurek, ať ta porážka není pro Radka tolik potupná. Jirka, stejně jako Milena, doufá, že se oba muži budou chovat slušně a že utkání proběhne v přátelské atmosféře, ale Gábina si iluze nedělá, a jak se ukáže, její tušení bylo správné…

Svatba se ruší, alespoň pro Milenu, Radka a Jiřího

Jiří Herman starší si do hospody přinese vlastní šachy, notýsek na zapisování tahů a další doplňky, aby hra měla úroveň. Než začne, Kaštan se pokusí nenápadně pochválit přihlížející Milenu. Ta se bude snažit být milá, vstřícná, zkrátka laskavost sama, aby dostála slibu, který dala dceři, totiž že vše proběhne v klidu.

Jenže – soudce bude od začátku do Mastného vesele rýpat a posmívat se mu. S vědomím toho, že prohrává, se Radek odhodlá vytasit tajnou zbraň a uhodit na něj s jeho temnou minulostí. Před Jirkou a Šimonem mu připomene, čeho se kdysi dopustil, když nechal zavřít nevinné lidi, kteří se pokusili o překročení státních hranic. Hermana samozřejmě rozčílí, že Mastný tahá do hry takové záležitosti, a oba si začnou navzájem vyčítat, čeho se dopustili.

Hádka rychle nabere na hlasitosti, ale náhle do ní zasáhne Jirka s prohlášením, že pro ně se svatba ruší. Navzájem se provokovali, oba mají máslo na hlavě, a pokud nejsou ochotní sedět spolu u jednoho stolu, nebudou ani na obřadu. Týká se to i Mileny, přestože se tentokrát vážně snažila, aby k žádným sporům nedošlo. Jirka naštvaně odejde a ona se rozpláče. Vyčte Radkovi, že se choval jako blbec a připravil je o možnost být na svatbě jediné dcery. Mastný věří, že to Jirka tak nemyslel, že určitě vychladne…

Milena ale pro jistotu zaběhne do salonu, aby se rovnou omluvila. Jak Gábina, která zatím nic netuší, zareaguje na nepříjemné novinky?

Zdroj článku:
  • Autorský text