Specialisté: Matěj Karas se do své skryté identity manžela kapitánky Koutné vžije až moc

Specialisté: Matěj Karas se do své skryté identity manžela kapitánky Koutné vžije až moc
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Další premiérová epizoda detektivního seriálu Specialisté s názvem V utajení 1 patří mezi dvoudílné kriminální případy. Vyšetřování svede dohromady dvě elitní policejní oddělení. Vedle týmu majora Strouhala se na něm podílí ještě Národní centrála proti terorismu, extremismu a kybernetické kriminalitě.

Právě tato spolupráce bude pro tým Specialistů zásadní. Členem Národní centrály je také kapitán Petr Hájek (Vojtěch Vodochodský). Při pátrání se tak potkává s kapitánem Matějem Karasem (Marek Lambora), kterého, aniž by to zatím tušil, u Specialistů brzy nahradí. Matěj se totiž rozhodne „mordpartu" opustit, protože si uvědomí, jak moc mu chybí adrenalin, jež je s životem v utajení neoddělitelně spojen.

Vodochodský, Lambora
Vodochodský | Zdroj: TV Nova

Navíc se do své skryté identity natolik vžil, až sebe i kapitánku Koutnou (Zuzana Kajnarová) dostal do situace, jež jim byla osobně velmi nepříjemná. Odchod od Specialistů tedy vidí jako jedinou možnost, jak se k trapné situaci postavit.

Napětí od začátku do konce

Při autonehodě zemřou dva policisté Národní centrály proti terorismu, extremismu a kybernetické kriminalitě. Případ začíná vyšetřovat Strouhalův tým, ale do práce jim zasahuje i jednotka z kyberkriminality. Zejména kapitán Hájek (Vojtěch Vodochodský) chce objasnit smrt svých kolegů. Nejasné kompetence mezi jeho oddělením a Specialisty je však při vyšetřování zdrojem určitého napětí.

Oba mrtví policisté byli v utajení a předstírali, že jsou zaměstnanci pražského magistrátu, kteří mají na starosti výběrové řízení a následnou přípravu smlouvy mezi městem a společností HS Communication Systems. Ta má dodat městu software, který propojuje všechny jeho digitální databáze.

Nyní je ale pochopitelně celá akce zmařena. Proto šéf jednotky kyberkriminality přichází s okamžitým nápadem, aby Zuzana (Zuzana Kajnarová) s Matějem (Marek Lambora) nastoupili na místo mrtvých kolegů a pokusili se získat klíčové dokumenty od whistleblowera Davida Bárty, který spolupracuje s policií. Má totiž podezření, že software má bezpečnostní chybu a může se stát bránou k úniku informací.

Zuzana s Matějem souhlasí a odjíždí do hotelu, kde se koná setkání zástupců města a dodavatelské firmy, aby zde sehráli úlohu manželského páru, jenž je zaměstnán na pražském magistrátu. Záhy se ale ukáže, že havárie dvou policistů nebyla obyčejná nešťastná náhoda a že v tomto případě nepůjde pouze o vyšetřování korupce.

Z mého pohledu se mi moc líbil jeden dvoudíl, který již máme natočený. Jednak jsou dvoudíly stále poměrně nové, ale hlavně to pro mě byla jedna z nejlepších epizod, kterou jsem ve Specialistech točila. Řešíme totiž případ jako policisté v utajení, jsme tudíž v civilu a hrajeme zaměstnance magistrátu. Máme úplně jiné kostýmy než obvykle, je to velmi elegantní oblečení. A navíc hrajeme s Markem Lamborou manželský pár, což bylo hezké a vtipné, protože jsem jinak spíše jako jeho starší sestra. Ale je to velmi pěkně napsaný a natočený díl a my tam máme opravdu co hrát, 

zavzpomínala před časem na natáčení této epizody Zuzana Kajnarová.

Zdroje článku:
  • Press kit TV Nova,
  • Autorský text