Šikanovaný Šimon nemůže dál. Ve zkratu sebere Jirkovu zbraň a ve škole se vším skoncuje

Šikanovaný Šimon nemůže dál. Ve zkratu sebere Jirkovu zbraň a ve škole se vším skoncuje
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Šimon je v posledních týdnech nucen čelit stupňující se šikaně ze strany starších spolužáků Romana a Viktora. Ti chlapce ustavičně ponižují a nutí k příšerným věcem, jako je například boj s jiným studentem. Nahromaděný stres si vybere krutou daň. Šíma zazmatkuje, tajně vezme Jirkovu zbraň a použije ji…

Deváťáci Roman (Stanislav Havrda) a Viktor (Martin Chmelík) si mladšího Šimona (Jakub Krause) vyhlédli jako oběť svých vtípků už před dvěma měsíci, když nastoupil do školy po přestěhování z Berlína. Terčem jejich posměchu se stal i proto, že přednesl referát o lehkém opevnění.

Tím si u nich vysloužil přezdívku Řopík. Týrání se však neomezilo na slovní urážky, rychle přešlo do fyzického násilí a zastrašování. Kluci si od Šimona nechávali platit za to, že ho nezbili, nutili jej k rozbíjení nástěnky a aby jim odevzdával svačiny, takže zůstával o hladu. Nyní mu začnou vyhrožovat zveřejněním videa, které jej přiměli natočit a jež by mladíka pořádně ztrapnilo.

Agresoři se vyrovnávají s vlastními potížemi

Šíma se zdráhá bránit, protože když to zkusil poprvé a sebral šikanátorům boty, dopadlo to pro něj ještě hůř. Místo aby se poučili a nechali ho na pokoji, jak doufal, začali ho trápit o to víc. Snad si tím řeší nějaké vlastní problémy.

Šikana odehrávající se aktuálně v Ulici je předmětem diskuzí na webu Nova.cz, kde se k ní vyjadřují odborníci Bára Pšenicová z organizace Nevypusť duši a Filip Kadlec z Proxima sociale.

Barbora Pšenicová doprovodila jednu událost ze seriálu slovy: „Je potřeba nabídnout pomocnou ruku všem účastníkům toho aktu. Je vysoce pravděpodobné, že ti agresoři mají svoje vlastní obtíže, a právě tohle chování jim pomáhá se s nimi vyrovnat. Na to je potřeba při řešení toho problému myslet a zařídit pomoc i pro ně.“

Šíma vyrazí do školy se zbraní, kdo si to odskáče? Zdroj: TV Nova

Důležité je někomu se svěřit

Zásadní problém představuje Šimonova neschopnost požádat o pomoc své okolí. Bývaly doby, kdy se svěřoval kamarádu Michalovi, ale ani tomu už v poslední době nic neříká. Michal tak žije v domnění, že Šimon Viktorovi a Romanovi takříkajíc „leze do zadku“. Netuší, že kdyby mohl, vyhnul by se jim velkým obloukem.

Nečíhají na něho jen před školou, nýbrž i před domem, kde chlapec bydlí. Pronásledují ho doslova na každém kroku, když ne fyzicky, tak prostřednictvím SMS zpráv. Bombardují ho výhružnými texty a způsobují mu problémy i s Gábinou. Ta nechápe, co se s jejím synem děje. Proč se chová tak příšerně, proč s ní odmítá o čemkoli mluvit? Přiznat se jí nebo komukoli jinému se Šimon zkrátka stydí. Navíc na kluky nechce žalovat.

„Osobně jsem šikanu nezažila, ale tohle téma se mnou vždy rezonovalo,“ říká k aktuálnímu dění představitelka Gábiny Aneta Krejčíková. „Patřila jsem mezi lidi, kteří se snažili šikanovaných spolužáků zastávat. Jsem vděčná, že Ulice zařadila téma do děje, doufám, že se najdou děti, kterým to třeba otevře oči. Největší nebezpečí totiž vidím právě v tom, že se dítě nikomu nesvěří.“

Šikanované děti se rodičům nesvěřují – a to je špatně. Zdroj: TV Nova

Jak řešit situaci v reálném životě?

Šikana nešťastného Šimona dramaticky vyvrcholí v následujících dílech nabitých emocemi i napětím. Souboj, k němuž bude chlapec donucen, se zdá být pouhým začátkem něčeho mnohem horšího. Děsivá předtucha Šímu přiměje ukrást Hermanovu (Jan Holík) zbraň a použít ji přímo ve škole. Jaký poprask tím způsobí?

Sledujte také videa na Nova.cz, v nichž Bára Pšenicová s Filipem Kadlecem nabízejí řešení konkrétních situací, s nimiž se na českých školách skutečně můžete setkat.

Zdroj článku:
  • Tisková zpráva TV Nova