Ulice: Smírčí soudce Mastný zachraňuje vztahy v rodině

Ulice: Smírčí soudce Mastný zachraňuje vztahy v rodině
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Kdo by si byl pomyslel, že známý padouch Radek Mastný se nakonec projeví jako rozumný mírotvorce, který se pokusí slepit rozbitý vztah mezi Gábinou a Šimonem… Otázkou je, zda jediná omluva vyřeší všechny závažné spory a jak dlouho nastolený mír vydrží, než dojde k další ostré hádce.

Šimon před mámou utíká k prarodičům

Když se Šimon objeví v hospodě s prosbou, zda by mohl přespat u babičky a dědy, Radek neváhá a hned mu to dovolí. Milena je ostražitější vzhledem k tomu, že uprostřed týdne u nich vnuk obvykle nepřespává. Navíc dobře ví, co se událo mezi ním a Gábinou. Předchozího dne mu vlepila facku. Je zřejmé, že chlapec k prarodičům utíká, aby tu nepříjemnou věc nemusel s mámou řešit. Šimonovi nakonec nezbude než přiznat, že se vlastně ani nedovolil. Prostě nechal mámě na stole vzkaz, že přespí u dědy.

Jeho nezralý přístup se nezamlouvá ani Mileně, ani Radkovi. Je pochopitelné, že se Gábina o syna strachuje po všem, co se mu v nedávné minulosti přihodilo, a že potřebuje vědět, kde se zdržuje a s kým, aby neměla starost. Podle Šimona ale nejde o starost, zkrátka a dobře už mu nedůvěřuje. Nechtěla ani uvěřit, že byl včera opravdu v kině. Podezírá ho z kdovíjakých průšvihů a stejně jako Jirka ho chce akorát kontrolovat.

Radek a Milena jsou na straně Gábiny. Zdroj: TV Nova

Gábina se bojí, že jako máma selhala

Může se, ale Šimon mámě divit? Gábina si vyčítá, že se nechala vyprovokovat k facce. Nechce být z těch, kteří svoje dítě mlátí, místo aby s ním konflikty řešili v klidu a rozumně. Problém ale je, že se zarputilým Šimonem se už nic normálně řešit nedá.

Odmítá komunikovat a pravdivě odpovídat na otázky. Gábina má podezření, že jeho příšerné chování svědčí o dalších vážných potížích. Co když ho zase někdo šikanuje a on to nechce přiznat? Nevěří mu, že byl v kině, protože jí není schopen vysvětlit, proč to pro něj bylo tak důležité zrovna toho dne, kdy měli jít společně na policii. Copak si na film nemohl zajít jindy? O co ve skutečnosti šlo? Šimon z nejasného důvodu odmítne zmínit rande s Valerií. Zkrátka o tom mámě nechce nic říkat a z toho vlastně vznikne celá ta zbytečná mela. Gábina si tak domýšlí černé scénáře a trápí se. Hynek měl nejspíš pravdu, když naznačil, že je neschopná matka.

Radek bude hájit Gábinu a pomůže pročistit vzduch

Šimon si uvědomuje, že mámu k facce vyprovokoval. Navzdory tomu není schopen postavit se k problému čelem sám od sebe. Potřebuje popostrčit správným směrem – a od toho je tady děda, aby mu vysvětlil, jak se má k ustarané mámě začít chovat.

Poradí mu, aby si vzpomněl na dobu, kdy byla Gábina vážně nemocná. Na to, jak na ni tehdy dohlížel a dělal si o ni starosti. Také to tenkrát možná přeháněl a kontroloval ji, např. ji nutil ke spaní, když namítala, že se jí spát nechce. Proč takhle jednal? Přece proto, že se o ni bál a že mu na ní záleží.

Šimon naštěstí pochopí dědův příměr a přizná mu i to, že byl v kině kvůli jedné dívce. S dědovou podporou se navíc odhodlá vrátit domů, povědět pravdu mámě a omluvit se jí, že se předtím vykašlal na jejich dohodu.

Zdroj článku:
  • Autorský text