Nejslavnější lékaři z nemocnice, která se nacházela na kraji města, se nám vrací

Nejslavnější lékaři z nemocnice, která se nacházela na kraji města, se nám vrací
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Seriál Nemocnice na kraji města, který se poprvé objevil na obrazovkách Československé televize v roce v listopadu 1978, si i dnes najde své diváky. Rozhodně se o to postaralo hvězdné herecké obsazení, a přestože kvalita epizod kolísala, mezilidské vztahy v různých podobách jsou vděčným tématem i dnes.

Nejslavnější a velice produktivní autor předrevoluční seriálové tvorby se při práci na scénáři šikovně dokázal vyhnout propagaci režimu. Tím zachránil seriál pro další generace, aniž by se o něm psalo jako o díle „na zakázku od komunistického vedení“.

V seriálu se sice lehce angažují mladí lékaři ve svazáckém hnutí, ale tím celá angažovanost končí. V prvé řadě se řeší problematické rodinné vztahy, honba za budováním kariéry, nevěra, která je podána tak, že divák fandí hříšníkům, generační rozpory, alkoholismus nebo vztahy na pracovišti mezi personálem i k pacientům.

Primář Sova

Doktor Sova
Doktor Sova | Zdroj: Miroslav Pospíšil / © Česká televize

Přízeň diváků byla od začátku zaměřená na doktora Sovu staršího, který vládl na ortopedickém oddělení moudře a spravedlivě a byl vylíčený jako vzor dobrého člověka a zodpovědného a zkušeného lékaře. Doktor Sova byl všemi milovaný, uznávali ho nejen lékaři v jeho nemocnici, ale byl i vyhlášenou kapacitou v oboru.

Jediným stínem v jeho životě byl syn Karel, který neunesl skutečnost, že se od něj automaticky očekávalo, že bude jako otec. Karel však z povahy ani talentu otce nic nezdědil, a přestože se mu podařilo dostudovat, jeho hádavá povaha, tvrdohlavost, absence pokory a sebekritiky ho vehnala do spárů alkoholu a jeho život se střemhlavě řítil do pekla. Za viníky považoval všechny kolem sebe, včetně otce.

Vtipálek Štrosmajer

Doktor Štrosmajer s dcerou
Doktor Štrosmajer s dcerou | Zdroj: Miroslav Pospíšil / © Česká televize

Primář Sova byl sice téměř anděl, ale také trochu suchar. Nejspíš pro oživení děje tak vznikla postava doktora Štrosmajera, který se stal naprostou legendou tohoto seriálu. Štrosmajer je sice také odborníkem na svém místě, ale k uhlazenosti Sovy má daleko. Umí být nezdvořilý a cynický, ale jako mávnutím proutku je z něj veselý chlapík a glosátor, který baví všechny kolem. Jde o doktora, kterého by asi mnoho z nás chtělo v nemocnici potkat. Se Sovou ho spojuje nesobecký přístup k mladším lékařům i k pacientům. Ani on nemá potomka, který by šel v jeho stopách. Jeho dcera mu připraví nejednu horkou chvilku.

Oba lékaři byli symbolem hotových a dokonalých zástupců své profese, kterým letitá zkušenost v oboru pomohla dobře dělat svou práci. Divák však potřeboval i mladší seriálové hrdiny. A dostal je.

Nováček na oddělení Alžběta Čeňková

Alžběta Čeňková
Doktorka Alžběta Čeňková | Zdroj: Miroslav Pospíšil / © Česká televize

Jednou z nejoblíbenějších postav byla začínající lékařka Alžběta Čeňková, která na rozdíl od svých starších kolegů prošla i dalšími dvěma seriály, které vznikly jako volné pokračování původního seriálu Nemocnice na kraji města, jenž měl dvě série a celkem 20 epizod natočených v letech 1977 až 1981.

Alžběta Čeňková nastupuje do seriálu jako hlavní ženská postava. Stejně jako diváci, i ona se seznamuje s prostředím nemocnice a se svými kolegy. Zažije poněkud chladné přijetí od primáře Sovy, který nevěří, že by žena mohla na ortopedii uspět, protože jde o velice fyzicky náročné operace. Naštěstí ji doktor Štrosmajer svou srdečností uklidní a od práce na oddělení ji neodradí. Naopak, jako velký obdivovatel žen udělá vše pro to, aby Alžbětě rozjezd v nové práci usnadnil.

Seriál se však nezastaví u budování její kariéry, ale přesune pozornost i na její osobní život, kterým projde několik mužů. Později bude tato postava sice trochu upozaděna, ale udrží si charakter úspěšné lékařky a dobré ženy. S přibývajícím věkem se z ní stane sebevědomá žena, která si dokáže prosadit svůj názor.

Budoucí primář Arnošt Blažej

Doktor Arnošt Blažej
Doktor Arnošt Blažej | Zdroj: Miroslav Pospíšil / © Česká televize

Seriál se neobešel bez sympatického proutníka. Této role se v nemocnici ujal Arnošt Blažej, o kterém mají jeho starší kolegové jasno. Ambice ani talent mu nechybí. Jen musí zapracovat na své sobeckosti a naučit se jednat s lidmi, které dokáže svým jednáním zraňovat, aniž by si to uvědomoval.

V okamžiku, kdy se stal primářem, v práci odhodil lehkomyslnost a svůj tým vedl rázně a přísně. V soukromém životě však morální kodex nectil, ale navzdory nevěře a přešlapům mu diváci fandili.

Doktor Cvach

Doktor Cvach
Doktor Cvach | Zdroj: Miroslav Pospíšil / © Česká televize

V každém seriálu musí být ryze záporná postava a Jaroslav Dietl ji oblékl do doktorského pláště. Doktor Cvach byl neschopný lékař, a protože si byl vědom své nepoužitelnosti v praxi, snažil se alespoň vynikat v teorii. To však na oddělení s hrstkou lékařů nebylo moc praktické. Cvach byl však dlouho jako klíště a nebylo lehké se ho zbavit. V nemocnici byl jen trpěný, dostával práci, kterou by zvládla i sestra, a místo toho, aby se snažil být neviditelný, Cvach zaujal opačný postoj. Donášel na své kolegy a šířil drby, aby je poškodil. Dokonce i poté, co se ho nemocnice konečně zbavila, se dokázal mstít. Cvacha by nikdo nechtěl potkat ani při operaci slepého střeva.

Seriál se objeví v programové nabídce ČT1 už koncem května.

Zdroj článku:
  • Autorský text