Ulice: Rozchod Blanky a Evžena je na spadnutí. Prokletá Áčka jim všechno ničí

Ulice: Rozchod Blanky a Evžena je na spadnutí. Prokletá Áčka jim všechno ničí
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Áčka sem, Áčka tam, nic jiného už Evžen nezná a Blanku to pěkně vytáčí. Chybí málo, aby v ní bouchly saze a dala partnerovi nůž na krk. Vlastně počkat – ona už vypěnila. Evžen si její vztek vyloží jako projev žárlivosti. Jestli jí ale konečně nezačne dávat přednost před alkoholiky, mohl by litovat.

Evžen si bude muset vybrat: Blanka, nebo alkoholici

Blanka (Linda Rybová) má už dlouho a plným právem pocit, že Evžen (Martin Finger) žije pouze pro své milované Anonymní alkoholiky, podpůrnou skupinu pro závislé, jež jako by se mu stala novým domovem a jediným smyslem života. Zapomenuty zůstaly ovečky, ještě nedávno Evženova hlavní láska hned po Blance, zapomenuta zůstala péče o statek a tamní čerstvě zřízené wellness. Jakmile se objeví problém pro tzv. Áčka, všechno ostatní musí stranou a Evžen vyráží do akce jako spasitel.

Blanka by ho ráda podpořila. Setkávání na skupině mu evidentně pomáhají, přinejmenším si to Evžen myslí. Ale čeho je moc, toho je příliš. Místo aby se soustředil na vlastní problémy, bere si na bedra přešlapy a katastrofy ostatních. Kamaráda Rosťu vzal pod křídla, tráví s ním každou volnou chvíli, dohlíží na něj jako strážný anděl a Blanku to pochopitelně začíná štvát a znepokojovat.

Zatímco Evžen se totiž rozhodl obejmout alkoholovou minulost a využít zkušenosti pro dobro lidstva, ona by tu vlastní nejraději zcela vyškrtla ze svého života, jako by nikdy neexistovala. Evženova urputná snaha pomáhat ostatním však Blance denně připomíná to, co je jí nepříjemné a s čím už nechce nic mít. Je tak zřejmě jen otázkou času, než jí dojde trpělivost a než Evženovi přistane na stole nelítostné ultimátum – buď já, lásko, nebo alkoholici.

Blanka chce mít pochopení, ale někdy je to těžké.
Blanka chce mít pochopení, ale někdy je to těžké. | Zdroj: TV Nova

„Áčka“ rozčilují nejen Blanku, ale už i diváky

Ulice je známá tím, že přináší tabuizovaná a závažná témata, na která je zapotřebí upozornit společnost. Zároveň chce nabídnout možná řešení a potřebnou pomoc. Ačkoli si diváci uvědomují, že je důležité poukázat na rizika spojená s alkoholem, začíná toho na ně být moc. Na slovo „áčka“ už jsou mnozí vyloženě alergičtí, stejně tak na Evženův přístup a jakousi posedlost.

„Tahle dějová linka mi drnká na nervy stejně jako Eviny tabletky. Chápu, že je alkohol problém, na který ukazují, ale Evžen si zadělává na problém, jestli za ním začnou chodit až domů,“ píše divačka.

Ano, Rosťa se dokonce objeví u Blanky doma, avšak nevinnou náhodou. Měl na Evžena čekat dole před domem, ale potkala ho Kristýna (Sára Korbelová) a pozvala jej nahoru, na čemž jistě není nic špatného. Horší bude, když Rosťův kamarád Lukáš zemře na komplikace po operaci slinivky, Rosťa se kvůli tomu opije a dopotácí se právě do Blančina bytu. Kvůli truchlení nad Lukášem a strachu z další recidivy Evžen navíc nechá Rosťu přespat u nich doma, což bude pro Blanku jedna z posledních kapek. Postačí málo, aby se mezi ní a Evženem rozpoutala nepříjemná a možná osudová hádka.

„Pomáhat budiž, ale aby mi lozil do bytu? Ani náhodou. To bude kámen úrazu. Vůbec bych se nedivila, kdyby teď Evžen chtěl zřídit centrum pro alkoholiky. Tady se nejspíš rozejdou.“

Zdroje článku:
  • Autorský text,
  • čtenáři