Tenkrát v Hollywoodu (2019): Čína snímek zakázala kvůli hanobení Bruce Leeho

Tenkrát v Hollywoodu (2019): Čína snímek zakázala kvůli hanobení Bruce Leeho
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Ćínská cenzura dala stopku snímku Tenkrát v Hollywoodu pouhý týden před jeho plánovaným uvedením do místních kin. Režisér Quentin Tarantino se hned nechal slyšet, že žádné úpravy kvůli Číně ve filmu dělat nebude.

Svobodu slova a projevu Čína ve svých zákonech nijak neuznává, a tak cenzoři ani nemusejí své rozhodnutí nijak zdůvodňovat. Předpokládá se ale, že impulzem k zákazu Tarantinova filmu byla stížnost dcery mistra bojových umění Bruce Leeho, ze kterého si snímek Tenkrát v Hollywoodu dělá tak trochu legraci. 

Předčasně zesnulý herec je ve filmu líčen jako arogantní egocentrista, který se chvástá, že by rozbil ciferník i slavnému americkému boxerovi Muhammadu Alimu. V kondičním souboji s kaskadérem Cliffem Boothem (Brad Pitt) přitom očividně prohrává. 

Podle listu Hollywood Reporter si Bruceho dcera Shannon Lee u čínských úřadů stěžovala, že snímek Tenkrát v Hollywoodu hanobí památku jejího otce a šíří o něm lži. 

Režisér Quentin Tarantino na to reagoval slovy: "Bruce Lee byl opravdu tak trochu arogantní člověk. Způsob, jakým mluvil, jsem si tak úplně z prstu nevycucal. Jeho vlastní žena Linda v jeho biografii uvedla, že se cítil být silnější než Muhammad Ali. Opravdu jsem si to nevymyslel."

Speciálně jen kvůli čínské distribuci režisér žádné scény z filmu vystřihávat nehodlá. Produkce tak přijde o příjmy v řádu zhruba 200 milionů dolarů.