Temný úsvit: Příběh inspirovaný skutečnými událostmi o útěku ze zajateckého tábora

Temný úsvit: Příběh inspirovaný skutečnými událostmi o útěku ze zajateckého tábora
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Když Dieter Dengler snil o tom, že se stane pilotem, ani v nejmenším netušil, že jeho sen se stane realitou. A navíc kvůli němu zažije chvíle, o něž se podělí s milióny diváků. Režisér Werner Herzog se ujal natáčení děsivého a odvážného příběhu zároveň, aby svět seznámil s jediným Američanem, který dokázal uprchnout ze zajateckého tábora v Laosu, kde by dřív nebo později přišel o život.

Příběh inspirovaný americkým hrdinou

Skutečný Dieter Dengler se narodil 22. 5. 1938. Při jednom z přeletů byl sestřelen a okamžitě zajat v zajateckém táboře v Laosu. Celou dobu zažíval chvíle hrůzy, kdy jej bezcitně mučili. Jeho touha přežít mu dodala odvahu a jemu se podařilo z tábora utéct. Celých 23 dní bloudil džunglí, než byl zachráněn. Zemřel v roce 2001.

Matt Damon roli odmítnul

Hlavního hrdinu Dietera Denglera si zahrál herec Christian Bale. Nejdříve ji ale tvůrci filmu nabídli Mattu Damonovi, tomu se ale role nelíbila a odmítnul ji.

Kvůli rolím přišlo i na změnu váhy herců

Ve filmu si také zahráli herci Steve Zahn jako Duane, Jeremy Davies jako Gene. Tito herci společně s Christianem Balem museli kvůli svým rolím rapidně snížit svou váhu, Christian Bale dokonce až o 25 kilogramů. Dokonce samotný režisér Werner Herzog shodil 14 kilogramů, aby v tom herci nebyli sami.

Natáčení se neobešlo bez zranění

Když se natáčela scéna sestřelení letadla Dietera Denglera, Christiana Balea zastupoval kaskadér Chris Carnel, který utrpěl popáleniny v obličeji. Natáčení nebylo moc příjemné ani pro Christiana Balea, protože když došlo na natáčení scén, kde pojídá červy, skutečně musel jíst živé červy.

Nenechte si ujít tento napínavý snímek, který můžete shlédnout na televizi Prima MAX, 10.12. ve 01:15 hodin.