Specialisté: Jsou zločiny, které se stanou ze zoufalství, ale i takové příběhy plné lidskosti musí skončit u soudu

Specialisté: Jsou zločiny, které se stanou ze zoufalství, ale i takové příběhy plné lidskosti musí skončit u soudu
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Každého občas napadlo, že by měl spravedlnost vzít do vlastních rukou, protože jinak se jí nedočká. Právě takový příběh musí rozplétat kriminalistický tým vedený majorem Strouhalem. Na všech lidech z oddělení je vidět, že je nakonec dopadení pachatele ani netěší.

Zatímco nová posila týmu Matěj Karas (Marek Lambora) už se na oddělení zabydlel a jeho kolegové jsou rádi, že mají šikovnou posilu, Strouhal ještě stále nestrávil návrat bývalého šéfa oddělení Vondráčka (David Prachař), který je teď jeho nadřízeným.

Strouhal je přesvědčený, že Vondráček jen nenápadně sbírá argumenty, které proti němu v příhodný čas bude chtít použít. Sebemenší Vondráčkův zájem o současné vyšetřování bere jako vměšování. Aby toho nebylo málo, ještě se proti němu nejspíš rozhodla bojovat státní zástupkyně, která mu v novém případu úplně zřetelně hodlá vyšetřování komplikovat.

Není to úplně běžné, aby se v soudní síni střílelo. Zaskočí to i hlavní postavy seriálu, vysílaného každé pondělí na Nově, Strouhala a Kováře, kteří jsou na místě přítomni kvůli podání svědectví. Přestože střelce vidí, nejsou schopni ho zastavit. V soudní síní zůstává ležet na podlaze zastřelený mladík, který v opilosti zabil na motorce mladou dívku. Jen dva roky vězení?, zanaříkala jen okamžik předtím matka dívky. Sama by měla pořádný důvod, aby se pomstila. Ale udělal to někdo jiný.

Tajemný střelec využil stavebních prací v budově soudu a dokázal projít zadním vchodem, který používali zedníci a nebyl střežený. Tato chyba stála obžalovaného život. Obžalovaný věděl, že by si za mřížemi dlouho neposeděl. S alkoholem a řízením v opilosti už měl v minulosti problém a ani řidičák mu nevzali. Rodina pomohla.

Začíná tak spletitý příběh, ve kterém je hned několik lidí, kteří by mohli mít chuť vzít spravedlnost do svých rukou. Jedním z podezřelých je i chlapec „z dobré rodiny“, a proto je státní zástupkyně opatrnější, než je běžné. Strouhal se může čertit, jak chce, ale není mu to nic platné.

Zatímco mladý Karas má hlavu plnou případu svého bratra, který je ve vazbě a bojí se vězení, zkušený Martin Kovář (Jiří Hána) se nenechá ničím rozptylovat. Kousek po kousku skládá důkazy a logické úsudky, až ho napadne hodně šílená teorie, která se sice nakonec ukáže jako špatná, ale bezpečně ho navede na správnou cestu k vyřešení zločinu.

V případu je však zapleteno tolik lidí, ke kterým byl osud až moc nemilosrdný, že po vyřešení případu nikdo nemá chuť slavit, že vrah mladíka ze soudní síně bude podle platných zákonů potrestán.

Martin Kovář nemá chuť vůbec na nic, a tak zůstává v kanceláři se svými myšlenkami. Nestává se často, aby ho případ tak silně zasáhl.

Zdroje článku:
  • https://voyo.nova.cz/serialy/115-specialiste/epizoda/351025-195-dil-smrt-u-soudu,
  • autorský text