Nově otevřený mrakodrap se mění v pochodeň, kde lidé bojují o život

Nově otevřený mrakodrap se mění v pochodeň, kde lidé bojují o život
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Slavný katastrofický film s Paulem Newmanem a Stevem McQueenem se vrací na obrazovky, aby v divácích vyvolal napětí a ohromení, stejně jak to dokázal před téměř 50 lety. Příběh mrakodrapu, z něhož se během slavnostního otevření stane ohnivá past, si můžete připomenout 12. srpna ve 21:50 na ČT2.

Vše mohlo být v pořádku, nebýt hloupého škudlení

San Francisco zdobí nejvyšší mrakodrap na světě, což zasluhuje náležitou oslavu. Večírek probíhající v nejvyšším 135. patře přiláká takřka tři stovky hostů. Přijde každý, kdo něco znamená, aby se pokochal zázrakem moderní techniky, na němž ale stavební firma bohužel šetřila. Tak moc, že zanedbala důležitá bezpečnostní opatření. Nicnetušící hosté na to šeredně doplatí, když v 87. patře vypukne požár a oni zůstanou odříznutí od únikových cest.

Architektu Dougovi nezbývá než zkusit zachránit, co se dá, a dostat co možná nejvíce lidí do bezpečí. Mezitím rozjíždějí záchrannou akci místní hasiči. Začíná nebezpečný závod s časem, ve kterém lze zvítězit jen v případě, že se podaří odpálit rezervoár a spláchnout oheň dvěma miliony galonů vody.

Steve McQueen jako Michael O´Hallorhan
Steve McQueen jako Michael O´Hallorhan | Zdroj: © Česká televize

Tři Oscary, Zlatý globus a další nominace

Dnes už legendární americký katastrofický film Skleněné peklo byl natočen v roce 1974 podle stejnojmenného románu Tomase N. Scortii a Franka M. Robinsona a na základě knihy Věž Richarda Martina Sterna. Že se jedná o kvalitní počin, potvrzují nejen četná ocenění v čele se třemi Oscary (za nejlepší kameru, střih a původní píseň We May Never Love Like This Again), ale také skutečnost, že po téměř 50 letech zůstává inspirací mladým filmařům. Stále dokáže v divácích vzbudit strach o osud postav i křehkou naději, že všechno dobře dopadne, přestože ho třeba viděli už několikrát a vědí, co očekávat.

V roli statečného a chladnokrevného velitele hasičů Michaela O'Hallorhana zazářil Steve McQueen, představující společně s architektem Dougem Robertsem v podání Paula Newmana hlavní herecké lákadlo. Zlatý globus a cenu BAFTA si odnesl Fred Astaire za nejlepší mužský herecký výkon ve vedlejší roli, konkrétně v úloze sňatkového podvodníka Harleeho Claibornea.

Jennifer Jones a Fred Astaire
Jennifer Jones a Fred Astaire | Zdroj: © Česká televize

Přes četné chyby patří film k nejlepším ve svém žánru

Ani tento majstrštyk se však neobešel bez chybiček. Např. zmíněný Michael O'Hallorhan – když dorazí na místo požáru, přejede autem přes hasičskou hadici. Součástí základního hasičského výcviku je přitom poučení NIKDY takovou věc nedělat.

Dále tu máme zázračně otevřené dveře, které je přesto třeba vykopnout. V čase 1:06:50 se ochranka v podání O. J. Simpsona pokouší zachránit matku a dvě děti z jejich bytu. Když se podíváte pozorně, všimnete si, že dveře jsou vlastně otevřené a on si je jenom přidržuje, aby je tedy mohl naoko vykopnout.

Několikrát je ve filmu také vidět, že herci a kaskadéři jsou proti ohni vybavení rukavicemi a chrániči. Jakmile se muž od ochranky pokusí otevřít dveře skladiště, kde začalo hořet, okamžitě vzplane. Na rukou má přitom ochranné rukavice. Susan Flannery se zase jako Lorrie vrhne z okna, ale zjevně ji vystřídá kaskadér. Na rukou se jí náhle objeví ohnivzdorné rukavice, přes obličej má ohnivzdornou masku a na hlavě paruku.