Starci na chmelu (1964): Kam zavál čas představitele hlavních rolí nejslavnějšího českého muzikálu

Starci na chmelu (1964): Kam zavál čas představitele hlavních rolí nejslavnějšího českého muzikálu
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
První láska dvou sedmnáctiletých studentů Hanky a Filipa se odehrává na chmelové brigádě. Jejich romantický vztah se stává středem zájmu všech spolužáků, zejména rafinovaného Honzy, který chce Hanku jen pro sebe. Na pozadí jejich platonické lásky se odehrává mezigenerační konflikt odlišného pojetí morálky, který vyústí ve vyloučení studentů.

Tvůrci a hvězdy

Ladislav Rychman, který snímek režíroval, patřil k prvním autorům videoklipů. Jeho doménou byly písničkové filmy, do kterých obsazoval populární zpěváky. 

Příběhem provází trojice kytaristů v černém, Josef Laufer, Petr Musil a choreograf Josef Koníček, kteří celou love story v písních glosují. Do rolí studentů režisér obsadil studenty herectví a taneční konzervatoře. Spravedlivou a přesto chybující profesorku přezdívanou Jana Ámosa si zahrála Irena Kačírková, zemitého předsedu zemědělského družstva představoval Josef Kemr a jeho ženu kuchařku Kateřinu ztvárnila Libuše Havelková. 

Postavu Filipa vytvořil ve filmu herec Vladimír Pucholt, který se proslavil ve filmech Miloše Formana: Černý Petr, Konkurs a Lásky jedné plavovlásky. V šedesátých letech emigroval do Velké Británie. Vystudoval medicínu a dnes pracuje jako dětský lékař v Torontu.

Pro roli Hanky si režisér vybral baletku Ivanu Pavlovou. Absolvovala Státní konzervatoř v Praze a řadu let působila jako choreografka v Divadle E. F. Buriana. Po nešťastném úrazu, kdy na ni při zkoušce spadla divadelní kulisa, odešla do invalidního důchodu.  

Premianta a padoucha Honzu - Miloše Zavadila objevil režisér na taneční konzervatoři. Zahrál si v několika českých i zahraničních filmech. Krátce po úspěchu dostal angažmá do muzikálu ve Vídni a v Rakousku se natrvalo zabydlel. Osudovou se mu stala role ve westernu, kdy se musel naučit jezdit na koni. Začal se věnovat chovu koní a během let se stal uznávaným režisérem a choreografem velkých koňských show.

Nesmrtelné hity

Písně z muzikálu dnes patří do zlatého fondu české pop music. Jde o výjimečný počin z pera čtyř autorů, hudebních skladatelů - Jiřího Bažanta, Jiřího Maláska, Vlastimila Hály a textaře Vratislava Blažka. Písničky nazpívali populární zpěváci Josef Zíma, Karel Štedrý, Jana Petrů a Karel Gott. Mezi skutečné evergreeny patří Milenci v texaskách, Bosa nova, Den je krásný nebo Život je bílý dům. 

A na konec pár nezapomenutelných hlášek...

Filip povídá Hance: “Jo, jedno ti, Hanko, řeknu. Ještě nikdy a nikdo neviděl tak šťastnýho brigádníka. Ani v televizních novinách ne!”

Filip je zhnusen Honzou: “Ty seš novej historicky ještě nepodchycenej typ grázla, ty kryso s poctivou fasádou!”

Hanka říká Filipovi: “Ty seš někdy skoro hezkej.”

Hanka: “On je ve straně?” Filip: “Kdo?” Hanka: “Ten Seneca.” Filip: “Prosím tě, umřel čtyřicet let před Kristem!” Hanka: “Člověče, to už si tenkrát hodně troufnul.”