Katastrofické filmy v moderní kinematografii plné speciálních efektů

Katastrofické filmy v moderní kinematografii plné speciálních efektů
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Pěkná várka katastrofických filmů, které vznikly v posledních letech, nabízí z technického hlediska dokonalou podívanou. Zásluhu na tom mají nové technické možnosti, které dokázal filmový průmysl skvěle využít a poskytnout tak divákům fantastický požitek, který se téměř vyrovná reálnému zážitku.

1. DOKONALÁ BOUŘE (2000), hodnocení 69 %

Film je dokonalým příkladem technického pokroku, kterým se filmový průmysl ubírá. Snímek režírovaný Wolfgangem Petersenem představuje hvězdy jako George Clooney a Mark Wahlberg. Ve středu děje, inspirovaného skutečným příběhem, je posádka rybářské lodi Andrea Gail, kterou během posledního výletu v sezóně překvapí obrovská bouře. Kapitán Tyne (Clooney) tak stojí před nesmírně obtížnou volbou, kdy si musí vybrat, zda obětuje veškerý úlovek, na kterém je materiálně závislá jeho posádka anebo zda bude riskovat život všech mužů na palubě. Sugestivnost rozbouřeného moře, kterou nabízí širokoúhlé plátno, vytváří dokonalou iluzi rozzuřeného živlu, který se chce dostat až k divákům v kině.

2. DEN POTÉ (USA 2004), hodnocení 66 %

Jde o další film zaměřený na ničivé a nepředvídatelné klimatické jevy. Film režírovaný Rolandem Emmerichem v hlavní roli s Denisem Quaidem a Jakem Gyllenhaalem vypráví o tom, jakou hrozbu mohou představovat klimatické změny. Lidstvu hrozí nová doba ledová. Klimatolog Jack Hall (Quaid) se snaží dát o svých dramatických objevech vědět, ale lidé mu nechtějí věřit. Nikdo nechce být tím, kdo přijde na veřejnost s takovou poplašnou zprávou a v sázce je samozřejmě zpomalení ekonomického růstu a na to jsou všechny vlády světa citlivé. V krátké době se začnou objevovat první alarmující příznaky klimatického kolapsu, právě když je Jackův syn Sam (Gyllenhall) v New Yorku na školním šampionátu. V závodě s časem se Jack pokusí zachránit svou rodinu, ale situace na planetě je v rychlém úpadku a život začíná být velmi složitý.

3.  VÁLKA SVĚTŮ (USA 2005), hodnocení 72 %

Po Dni nezávislosti se vracíme k dalšímu katastrofickému filmu, který vypráví o ničivé invazí mimozemšťanů. Režisérem tohoto filmu podle stejnojmenného románu H.G. Wellse je Steven Spielberg, který obsadil hereckou hvězdu Toma Cruise a jednu z dětských rolí si zahrála Dakota Fanning. Ray (Cruise) je rozvedený muž, který vidí své děti jeden víkend v měsíci. Během jedné z těchto příležitostí se na obloze vytvořil obrovský mrak, z něhož vycházely blesky a blesky a bylo nemožné použít veškeré elektrického vybavení. V zemi se vytváří obrovské propasti, ze kterých vystupují mimozemské stroje se smrtícími paprsky. Ray se vrátil ke své rodině a měl v plánu i s dětmi najít způsob, jak se dostat do domu bývalé manželky. Dům je však prázdný a Ray a jeho děti musí bojovat o přežití, protože nebezpečí číhá na každém rohu.

4. NIC NÁS NEROZDĚLÍ (Španělsko 2012), hodnocení 80 %

Katastrofický film založený na skutečném příběhu od režiséra Juana Antonia Bayonya v hlavních rolích s Ewanem McGregorem a Naomi Watts. Příběh je o rodině na dovolené v Thajsku, když 26. prosince ráno zasáhne pobřeží ničivá vlna tsunami. Ta zničí vše, co jí stojí v cestě, a zabije tisíce lidí. Rodina je během události rozdělena, a musí čelit extrémně nebezpečným situacím, aby se našli a zachránili.

Příběh je o rodině na dovolené v Thajsku, když 26. prosince ráno zasáhne pobřeží ničivá vlna tsunami.

5. POMPEJE (Kanada / Německo 2014), hodnocení 54 %

Vraťme se v čase téměř 2000 let zpět k filmu, který vypráví o jedné z nejslavnějších přírodních katastrof ve známé historii. Jde o erupci Vesuvu. Režie filmu se ujal Paul Anderson a hlavní role vytvořili Kit Harington (miláček fanoušků Hry o trůny) a Emily Browning. Jde o milostný příběh mezi mladým gladiátorem Milem a krásnou ušlechtilou Cassií. Ti dva se setkají v Pompejích několik dní před strašlivou katastrofou. Budou schopni postavit se osudu (a přírodním silám) a žít svou lásku? Film není z hlediska historické rekonstrukce nijak zvlášť pečlivý, ale přesto je plný vysoce efektních a dobře provedených scén se speciálními efekty.

6. SAN ANDREAS (USA 2015), hodnocení 57 %

Podívaná v režii Brada PeytonaAlexandrou Daddario a Dwaynem Johnsonem ukazuje, co dokáže zemětřesení o síle 9 stupňů Richterovi stupnice. A uprostřed vypjaté situace se snaží pilot vrtulníku zachránit svou dceru a bývalou manželku. V okamžiku, kdy si rodina myslí, že je z nejhoršího venku, začíná to pravé dobrodružství.

7. DEEPWATER HORIZONT: MOŘE V PLAMENECH (USA 2016), hodnocení 76 %

Napínavý a nevšední snímek režiséra Petera Berga vypráví o jedné z nejzávažnějších přírodních katastrof způsobených člověkem, o ropné plošině Deepwater Horizon, která explodovala v roce 2010 v Mexickém zálivu. Ve středu příběhu je posádka platformy a jejich zoufalý pokus o záchranu. Film se může chlubit výborným hereckým obsazení, kdy se potkali Mark Wahlberg, Kurt Russell, John Malkovich, Gina Rodriguez a Kate Hudson.

Zdroj: