Nejlepší katastrofické filmy z minulého století, které vytvářely moderní styl tohoto žánru

Nejlepší katastrofické filmy z minulého století, které vytvářely moderní styl tohoto žánru
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Pojďme spolu zavzpomínat na ty nejlepší katastrofické filmy všech dob, které se natočily v minulém století, kdy nebyly ještě zdaleka tak dokonalé počítačové animace. Přesto se k těmto filmům rádi vracíme.

Právě tyto snímky vytvořily základ nové etapy katastrofických filmů, které každý milovník vzrušení a silných emocí musí absolutně vidět.

Destruktivní události z vesmíru, tsunami, kolosální tektonické otřesy desek a nezastavitelné bouře, šílenec v letadle nebo síla plamenů. Všechny tyto situace vytvořily motivy nejkrásnějších katastrofických filmů v historii kinematografie, které si diváky podmanily napínavými příběhy o přežití a srdcervoucími scénami. Katastrofické filmy jsou extrémně populární žánr filmů v Hollywoodu a soudě podle celosvětových tržeb z kinosálů, jde o žánr, který se těší velké popularitě v celém světě.

1. LETIŠTĚ (USA 1970), hodnocení 80 %

Snímek, které režíroval George Seaton s herci Burtem Lancasterem a Deanem Martinem je situovaný do letadla, které míří do Říma. Ve středu příběhu je zoufalý muž, který chce letadlo vyhodit do vzduchu, aby jeho žena mohla inkasovat peníze z životní pojistky. Když už se bude zdát, že situace nemůže pro pasažéry dopadnout dobře, díky hrdinství kapitána Vernona se vše obrátí k lepšímu a vzplane naděje, že příběh dobře dopadne.

Film čerpal z knižní předlohy Arthura Haileyho, který patří k nejoblíbenějším autorům své doby. Film získal 8 nominací na Oscara, sošku si odnesla Helen Hayes za vedlejší roli. Měl také 4 nominace na Zlatý glóbus a cenu si odnesla další herečka vedlejší role Maureen Stapleton.

2. DOBRODRUŽSTVÍ POSEIDONU (USA 1972), hodnocení 79 %

Pojďme nyní k dalšímu ze základních kamenů katastrofického žánru. Film Dobrodružství Poseidonu v režii Ronalda Name s Gene Hackmanem a Ernestem Borgninem je příjemnou podívanou i po téměř padesáti letech. Poseidon je stará zaoceánská loď, která dokončuje svou poslední plavbu ve Středomoří, než je vyřazena. Před dosažením svého cíle se však utká s obří vlnou, vytvořenou podvodním zemětřesením. Ta loď převrátí a následně jde zaoceánský gigant ke dnu. Jen velmi málo cestujících přežije a přeživší váhají, co dělat. Děj je plný napětí a lidských příběhů, které spolu vytváří dechberoucí a přesvědčivou podívanou.

Film si odnesl 8 nominací na Oscara a sošku si odnesli Al Kasha a Joel Hirschhorn za píseň.  Film získal i 4 nominace na Zlatý glóbus a Hackman získal cenu BAFTA za svou roli.

3. SKLENĚNÉ PEKLO (USA 1974), hodnocení 85 %

Ze vzdušných a mořských katastrof se dostáváme k tomu uzavřenějšímu, ale neméně dramatickému a dechberoucímu dramatu, které se odehrává ve 138 patrovém mrakodrapu. Katastrofický thriller Johna Guillermina a Irwina Allena s výjimečným obsazením hvězd jako Steve McQueen a Paul Newman se držel v popředí diváckého zájmu desítky let. Během večírku u příležitosti slavnostního otevření velmi vysokého a velmi moderního mrakodrapu, na kterém se však ve fázi výstavby nerozvážně šetřilo, vznikne zkrat v 81. patře a následně se objeví požár. Z luxusní stavby se najednou stala smrtící past.

Do boje se živlem se pouští nejen zoufalí lidé uvěznění v nebezpečné pasti, ale také hasiči pod vedením chladnokrevného a odvážného Michaela O'Hallorhana. Je to závod s časem v němž vyplouvají na povrch často nečekané tváře všech zúčastněných. O poslední odvážný kousek se pokusí Doug s Michaelem, kteří chtějí odpálit obrovský rezervoár na střeše mrakodrapu, obsahující téměř dva miliony galonů vody. 

8 nominací na Oscara a tři získané trofeje nebo 4 nominace na Zlatý Glóbus a cenu BAFTA nasvědčují, že jde o velice dobře natočený film.

4. ZEMĚTŘESENÍ (USA 1974), hodnocení 64 %

Dalším katastrofickým dramatem s hvězdným obsazením je film z roku 1974 režiséra Marka Robsona s Avou Gardnerovou a Charltonem Hestonem. Los Angeles je téměř úplně srovnáno se zemí velmi silným zemětřesením a po šoku se musí pokusit o záchranu těch pár přeživších, uvězněných v troskách a v mrakodrapech. Záchrana, kterou koordinují stavař Stuart Graff a policista Lou Slade, je přerušena příchodem obrovské vlny způsobené zhroucením přehrady. Hrozí, že bude situace ještě dramatičtější. Triky použité ve filmu jsou na tehdejší dobu překvapivě dobré.

4 nominace na Oscara a jedna získaná soška a dvě nominace na Zlatý glóbus potvrzují, že zájem o katastrofické filmy byl velký.

5. TWISTER (USA 1996), hodnocení 68 %

Film režíroval Jan de Bont a v hlavních rolích se objevila milá Helent Hunt a Bill Paxton. Oba ztvárnili lovce bouřek. Joanne během tornáda ztratila v dětství svého otce. Zasvětila svůj život studiu tornád, aby našla způsob, jak předpovědět jejich vývoj, a tak zachránit co nejvíce lidí.  Tak vznikla Dorothy, přístroj, který navrhla se svým bývalým mužem Billem. Ti dva se znovu setkají a on zjistí, že mu stále není lhostejná. Posedlost tornády je pak vede na cestu velmi riskantního dobrodružství.

6. DEN NEZÁVISLOSTI (USA 1996), hodnocení 74 %

Ve filmu Den nezávislosti jsou katastrofy způsobeny nikoli přírodou, ale návštěvou mimozemšťanů. Film režíroval Roland Emmerich a diváky potěšil vtipný Will Smith. Na oběžnou dráhu Země vstoupila obrovská mimozemská kosmická loď. Další menší lodě vycházející z mateřské lodi se umístily nad některými městy po celém světě. Jedna se usadila nad Washingtonem. David Levinson (Goldblum) je technik MIT, který interpretuje jeden ze signálů vyslaných loděmi. Zjistí, že úmysly mimozemšťanů nejsou zdaleka mírové. Kosmické lodí, které smetou celá města, mají ničivé paprsky a konec lidstva se blíží. A bude to právě kapitán Hiller (Smith) a Levinson, kdo vymyslí strategický protiútok.

7. TITANIC (USA 1997), hodnocení 85 %

Nelze vynechat ikonický film Jamese Camerona o nejslavnějším potopeném parníku na světě. Titanic je i po letech mistrovské dílo s Leonardem DiCaprio a Kate Winslet. Příběh, který vypráví o mnoho let později protagonistka Rose DeWitt Bukater, je o mladé ženě, která se v roce 1912 vydává na zaoceánský parník se svou matkou a přítelem, za kterého se má vdát. Na lodi Rose potká Jacka, cestujícího ze třetí třídy, který má neuvěřitelný umělecký talent. Ti dva se do sebe zamilují a snaží se najít způsob, bez ohledu na odlišné sociální prostředí, z něhož pocházejí, nevzdat se společného života. 

Jednoho večera se však stane nepředstavitelná věc. Obrovský ledovec se vynoří před lodí a ta se začne po nárazu neúprosně potápět. Potopení parníku je rekonstruováno s extrémní historickou odborností a přináší na plátno jednu z nejdramatičtějších událostí spojených s tragédií způsobenou přírodní katastrofou.

14 nominací na Oscara a 11 získaných sošek, 8 nominací na Zlatý Glóbus a 4 nominace proměněné ve vítězství ještě dnes budí respekt.

Zdroj: