Babičky, dědečci, otestujte si paměť s ruským filmem

Babičky, dědečci, otestujte si paměť s ruským filmem
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Seriál Jen počkej, zajíci! (Ну, погоди!) je spojený s dětstvím dnešní generace padesátníků a starších. Jazyk, který byl velice často nenáviděný, se dnes leckomu může hodit, ať už jde o obchodování nebo cestování. Vyzkoušejte si, jak jste na tom s ruštinou. Našli jsme pro vás ruský film na Netflixu.

Malá vzpomínka

Stříbrné brusle

  • Rusko, 2020
  • Hrst dobrodružství, hrst dramatu a pytel romantiky. To je film Michaela Lockshina posazený do začínajícího dvacátého století.

Pokud něco ruská kinematografie umí, jsou to právě historické a také válečné filmy. V novodobé historii se samozřejmě historie překrucuje podle ideologie, ale pokud jde o historická díla z doby, která nás nijak nepoznamenala, můžete si užít zajímavý a trochu jiný snímek.

Film se odehrává na konci roku 1899 v Petrohradě, kde se potkávají naprosto rozdílní lidé: Matvey, syn lampáře a dcera vojenského hodnostáře Alice.

Matvey pracuje v pekárně jako roznašeč pečiva a jeho jediným majetkem jsou staré holandské brusle, které mu dal otec.

V zimě bruslí po zamrzlých městských kanálech, aby si urychlil pracovní povinnosti.

Alice je dívka, která se narodila ve špatné době. Miluje studium, hlavně chemii a svět vědy. Své touhy a ambice pečlivě schovává před otcem, protože dívky v její době podle mužů nepotřebují vzdělání a jejich posláním je pečovat o manžela a rodinu.

Několik dní před koncem roku přijde Matvey o práci, protože nemohl doručit zásilku. A špatné zprávy se začínají hromadit. Jeho otec onemocní a v zemi pro něj není léčba. Musel by do Německa. Matvey se náhodou setkává s šéfem místního zlodějského gangu, jehož členové pro svou práci používají brusle, které jim umožňují rychlý ústup. Matvey tak využívá svého nadání, aby si obstaral nějaké peníze. Při jedné lupičské výpravě se potká s Alicí, která ho nešťastnou náhodou zapálí a mladík musí uprchnout. Zanedlouho se však setkávají při jiné příležitosti, kdy je mladý muž převlečený za aristokrata, aby se dostal na večírek boháčů a podíval se, co nosí v kapsách.

A když už jde o romantický film, je jasné, kolem čeho se bude děj točit.  Přestože jde o předvídatelný film, rozhodně není špatný a pokud už jste trochu znudění americkou tvorbou, je to zajímavá možnost, jak se zabavit. Natáčelo se v Petrohradě a uvidíte některé dominanty města, jako je Petropavlovská pevnost, Michajlovský hrad nebo Gatčinský palác. Některé scény se točily na opravdových kanálech, ale filmařům moc nepřálo štěstí a bylo teplo, takže si museli vyrobit pro účely natáčení umělou ledovou plochu o rozloze 10 tisíc m2.

Film měl v Rusku velký úspěch, protože i Rusko jede na vlně rovnoprávnosti žen a film „osvobozuje hlavní hrdinku z pout patriarchátu“.

 

Zdroj:

  • autorský článek