Rain Man: Fantastické schopnosti muže, který se stal předlohou filmu

Rain Man: Fantastické schopnosti muže, který se stal předlohou filmu
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Film, který udělal z Dustina Hoffmana hvězdu a Toma Cruise uvedl do světa filmových trháků, není třeba představovat. Ač od jeho premiéry uplynulo přes 30 let, je spojen s celou řadou zajímavostí.

Předlohou pro Raymonda Babbita se stal skutečně žijící muž Kim Peek, kterému byla lékaři nesprávně diagnostikována duševní porucha zvaná autismus. Později lékaři jeho stav pojmenovali jako „savant syndrom“, který je spojen především s fenomenální pamětí.

Kimův mozek byl trochu jiný, než má běžný člověk

Kim s otcem
Kim s otcem | Zdroj: Dmadeo / Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0

V roce 1951 se Kim narodil s makrocefalií – stavem, který způsobil, že jeho hlava byla abnormálně velká. Po důkladném lékařském vyšetření bylo stanoveno, že má poškozený mozeček a chybí mu propojení obou hemisfér mozku.

Když bylo Kimovi devět měsíců, lékaři řekli jeho rodičům, že nikdy nebude moci chodit ani mluvit, a doporučili jim, aby chlapce umístili do některé z institucí, která pečuje o mentálně postižené děti. To rodiče Kima odmítli. S láskou se synovi věnovali a začali tušit, že život s ním bude sice jiný, ale zajímavý a bohatý.

Bylo mu něco přes rok, když si začal pamatovat zpaměti knihy, které mu předčítali. A každou chtěl slyšet jen jednou. Poté knihu v knihovně otočil „vzhůru nohama“ tak, aby bylo zřejmé, že už byla použitá a rodiče mu ji nebudou číst podruhé. Když se za pár měsíců naučil číst sám, jeho paměť nasávala jednu knihu za druhou a v sedmi letech si zapamatoval každé slovo z bible.

Lékaři navrhli drastickou léčbu

Když Kim vyrůstal, měl problémy se svými motorickými dovednostmi a bylo pro něj těžké se třeba obléct. Zapnout si košili byl neřešitelný problém.

Jeho hlava byla do čtyř let v porovnání s tělem hodně velká, a proto nemohl chodit. I v pozdějším věku mu chůze dělala potíže a chodil bokem. Nepřetržitě mluvil, vrtěl se a přecházel po místnosti. Lékaři doporučili rodičům provést lobotomii, aby se hoch zklidnil. Zase jejich nápad odmítli. Místo toho platili lektory, aby chlapec dostával další a další informace, po kterých toužil.

Kim dokázal přečíst dvě stránky knihy najednou

Postupem času se Kimovo čtení stalo tak rychlým, že knihu slušné velikosti prošel za pouhou půlhodinu. Začal číst obě stránky současně, jednu levým okem a druhou pravým. Dokonce to zvládl i v případě, že byla kniha obrácená. Ještě úžasnější bylo, že si Kim pamatoval až 98 % toho, co četl, a odhaduje se, že Kim za svůj život přečetl a zapamatoval si až 12 000 knih. To dává výrazu „knihomol“ úplně jiný rozměr.

Kimův talent se neomezoval jen na memorování knih

Kimovo nadání sahalo mnohem dále než k memorování knih. Uměl zpaměti celý telefonní seznam a stačilo mu dát adresu a věděl přesně, kdo žije v sousedství. Znal i všechny mapy, takže fungoval i jako živá navigace. Stejně dobře do sebe nasával hudbu a pamatoval si notu za notou. Zálibu měl i v memorování kalendářů, takže hned věděl, který den byl třeba sedmý duben roku 1629. V pozdějším věku se naučil i obstojně hrát na klavír, aby mohl hudbu, kterou měl v hlavě, pouštět ven.

Kim inspiroval scenáristu filmu Rain Man náhodou

Scenárista Barry Morrow neměl v plánu psát scénář o postiženém muži. To se však změnilo v okamžiku, kdy se náhodou s Kimem potkal. Jeho znalosti ho tak šokovaly, že se o své dojmy musel podělit. Když bylo rozhodnuto, že ve filmu dá Kimovi podobu Dustin Hoffman, herec se chtěl s Kimem poznat a bylo mu to umožněno. Když odcházel, pronesl:

Možná jsem hvězda, ale ty jsi nebe.

Společnosti Warner Bros. nevěřila, že by se takový námět u diváků setkal s větším ohlasem. A z počátku to tak opravdu nevypadalo – první týdny se rozhodně nedalo mluvit o návalu diváků. Potom se to ale změnilo a kina praskala ve švech. Film sbíral jedno ocenění za druhým.

Hoffman a Cruise
Hoffman a Cruise | Zdroj: FTV Prima

Kim zůstal pro vědce záhadou. Jeho IQ bylo pouhých 87. Motorika se mu nikdy nezlepšila. Někteří vědci se domnívali, že se nakonec mezi hemisférami vytvořilo jiné spojení, které zapříčinilo, že jeho mozek fungoval tak odlišným způsobem.

Kim se setkal s více než 2 miliony lidí

Po natáčení filmu Kim obdržel spoustu žádostí o veřejné vystoupení a společně se svým otcem vyrazil po celém světě propagovat poselství rovnosti.

Odhaduje se, že Kim přednášel více než dvěma milionům lidí, ale nikdy nepřijal ani cent. Možná i díky své vytrvalosti dokázal změnil obecný pohled na lidi, kteří jsou „jiní“.

Dustin Hoffman, který za roli dostal sošku Oscara, ji věnoval Kimovi. Ten ji vozil po světě na své besedy. Jde tak o nejznámější sošku Oscara, které se dotklo nejvíce lidí.

Je smutné, že v roce 2009 ve věku 58 let Kim dostal infarkt a zemřel doma. Přestože jeho život byl poměrně krátký, není pochyb o tom, že měl na svět obrovský vliv. Jeho otec, který ho na cestách doprovázel, ho přežil o pět let.

Film je k vidění 20. srpna na Prima Max.

Zdroje článku: