Prostřeno: Špinavé příbory, sýrové párky moc sýrové a další vtipná kritika v ryze pánské gastro jízdě

Prostřeno: Špinavé příbory, sýrové párky moc sýrové a další vtipná kritika v ryze pánské gastro jízdě
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Už v pondělí vás rozesměje Filip, který půjde prosit souseda, zda by si u něj nemohl ohřát „gnoči“. Tajemné jídlo jsou obyčejné noky. Další dny budou pánové tápat, co jsou to kanapky. Někdo to přirovná ke kapavce. A každé vydařené jídlo bude po zásluze pomluveno.

Prostřeno bude tentokrát v Jihočeském kraji, kde se o 60 tisíc a další tisíce v divácké vobě utkají samí muži. V pomlouvání a taktizování tato parta předčí i vesnické babky.

V pondělí se k plotně postaví benjamínek týdne Filip

Student střední školy už bydlí sám, a tak může hosty pozvat do svého bytu. S vařením a přípravou menu mu pomáhala babička, jejíž rady si bral k srdci. Jenomže u plotny pak stál sám a ne všechno se mu podařilo dokonale. Filip svým hostům v menu sliboval těstovinový salát, hráškový krém s krutony, těstoviny se sýrovou omáčkou a kuřecím masem a nepečený dort. Nakonec v hlavním chodu těstoviny nebudou a místo nich Filip připraví noky.

Hosté samozřejmě budou řešit, proč ta změna? Filip je vůbec pro všechny u stolu velkou záhadou. Nechce mluvit o svém soukromí a v kuchyni se pohybuje dost nejistě. Bojuje s časem, sám se sebou a také se sporákem, který se mu zamkne a Filip ho neumí odemknout. Úkolem týdne je pikador, což Filip ani netuší, co je, a nakonec jej ani nepřipraví. U stolu toho tak bude dost co kritizovat.

V úterý soutěžní večeři připraví dispečer Jindřich

V létě se věnuje potápění a v zimě rád lyžuje. Netají se tím, že je náladový, výbušný, ale taky je pro každou zábavu. Jindra je už zodpovědný táta od rodiny. Hosty pozve do domu, kde bydlí se svou rodinou, a připraví poctivou domácí kuchyni – domácího uzeného pstruha s pečivem, francouzskou cibulačku, hovězí na červeném víně, bramborovo-batátové pyré a čokoládový dort nakonec.

Kromě svého menu si poradí i s úkolem týdne. Ví, co je pikador, a nebojí se ho připravit. Párky jsou prý jeho oblíbená pochoutka, často je doma chystá a párek v rohlíku je pro něj hračka. Hosté přijdou po prvním večeru docela hladoví. Jindra jídlo i náležitě nazdobí – bude používat také jedlé květy. Vítězslav ani dnes kritikou nešetří a párky se sýrem rozhodně neocení.

Ve středu se předvede Vítězslav

Pánský holič byl na návštěvách hodně kritický. Předvede snad něco mimořádného? Tvrdí o sobě, že je komunikativní a je zvyklý na práci s lidmi. Vítězslav má tak trochu svérázné názory a takové bude i jeho menu: pomazánka guacamole, dýňový krém, hovězí steak s německou pepřovou omáčkou, pečené brambory, fazolky a francouzské toasty se slaninou a javorovým sirupem.

Vítězslav překvapí vajíčkem a slaninou v dezertu, což nikdo nečeká. Vysvětlí to tím, že sám dezerty nemusí. Ne všichni jsou ale na takový dezert připraveni a podle toho budou také bodovat. Ukáže se, že hostitel je velký minimalista a umí se soustředit. Během šmejdění budou mít pánové bujné myšlenky – provaz, který najdou, budou považovat za pomůcku ke svazování. Nakonec se ukáže, že je to dekorace na stůl. A jako zábava bude návštěva salonu, kde hostitel pracuje. Pánové se mohou těšit na depilaci obočí a chloupků v nose. Filipovi se u Vítězslava nebude líbit vůbec, protože Vítězslav už od pondělí dává najevo, že mu Filip není zrovna sympatický.

Ve čtvrtek hosty pozve kvalifikovaný operátor Daniel

Jezdí na kole, dále hraje občas basket a fotbal, jezdí na snowboardu a s rodinou rád chodí na procházky do přírody. Daniel si myslí, že je přátelský, komunikativní a vtipný společník. Někdy je ale vztahovačný a pěkně vzteklý. Táta od rodiny Daniel překvapí svým bydlením i rodinou, nikdo ho jako tátu totiž netipoval.

Daniel sází všechno na jednu kartu – na italské menu. Pro své soupeře připraví bruschettu s rajčaty a bazalkou, rajčatovou polévku s bazalkou a parmezánem, lasagne a sicilské cannoli. Jenomže nestíhá a ani se mu nedaří. Polévka bude moc hustá a bude toho víc, co se bude kritizovat.

Páteční večeři si vezme na starost Petr

Ten pracuje jako obsluha čerpací stanice a rád tráví čas na chalupě, stará se o zahradu a baví ho manuální práce. Sám o sobě tvrdí, že je přátelský, bezkonfliktní, rozvážný a tolerantní. A v Prostřeno je takovým rekordmanem, neboť se přihlásil již potřetí. Petr je věrný divák i soutěžící. A co připraví tentokrát? Kanapky, čínskou polévku, kuřecí kapsu se šťouchaným bramborem a tvarohové řezy.

Ne všechno se ale povede dokonale. Řezy nebudou řezy, ale dezert ve skleničce, zato si Petr poradí netradičně s úkolem týdne – jako jediný párky připraví tak, že je zapeče do listového těsta. Jenomže ho nedopeče a těsto bude tak trochu syrové. Petr chce o svých předchozích účastech v pořadu Prostřeno pomlčet až do bodování. Podaří se mu to? A co nakonec ostatní řeknou na jeho předešlá účinkování v soutěži?

Zdroje článku:
  • Press kit FTV Prima,
  • Autorský text