Prostřeno: Celá parta tohoto týdne bude trochu podivínská. Dokonce bude řeč i o strašidlech

Prostřeno: Celá parta tohoto týdne bude trochu podivínská. Dokonce bude řeč i o strašidlech
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Prostřeno bude tentokrát v Praze a Středočeském kraji, kde budou muži v totální převaze. Čtyři ku jedné. O kuchařském umění u některých soutěžících se nedá vůbec mluvit. Místo věnečků se bude servírovat patlanice a nádobí se bude válet po zemi.

Jako první se k plotně postaví mladý muž jménem Albert

Na první pohled je docela výrazný, na druhý pohled ještě víc. Albert se víc než toho, zda zvládne uvařit, bojí duchů, kteří v bytě straší. Byt pro jistotu vykouří bílou šalvějí a bude doufat, že to pomůže a duchové nebudou kazit jeho vaření ani rušit hosty.

Albert sází na avokádovou pomazánku, hráškové pyré, kari s rýží a věnečky s vanilkovým krémem. Jestli to je duchy nebo něčím jiným, ne všechno se Albertovi nakonec podaří. Bude bojovat s otevřením lahve na přípitek, hráškové pyré bude řídké a věnečky budou vypadat, jako kdyby je přejel parní válec.

Úterní soutěžní večeři připraví Petra

Ta je v invalidním důchodu a jejím největším koníčkem je vaření. Dále má ráda přírodu a výlety. Petra se netají tím, že je impulzivní, ale i přátelská, pozitivní a cílevědomá. Petru potěší úkol týdne, kterým je sushi. Sama je milovnicí tohoto pokrmu a před časem v sushi baru pracovala, a tak moc dobře ví, jak se sushi dělá.

Sama ale připraví menu, ve kterém převládá maso – jako předkrm udělá hovězí carpaccio, jako polévka bude hráškový krém s domácími krutony, hlavní chod biftek se šťouchaným bramborem a nakonec „horké“ maliny. Hráškový krém pochopitelně neunikne srovnání s tím včerejším. Petra při vaření nešetří polévkovým kořením a časový limit ani nevyčerpá. Během vaření jí zůstane čas na to, aby si s partnerem zahrála Člověče nezlob se. Albert na večeři dorazí pořádně hladový, což bude pro Petru výhoda, protože jídlo do něj bude doslova padat. Ne všichni si ale na všem pochutnají…

Středeční soutěžní večeři připraví Slovák Richard

Richard pracuje jako florista, doma má dvě kočky a také hodně květin. Rád peče, chodí ven a věnuje se turistice. Baví ho aranžování květin a občas chodí běhat. Sám o sobě tvrdí, že je komunikativní, společenský a občas výbušný. A nesnáší lhaní.

Richard menu sice napíše ve slovenštině, ale tradičních slovenských pochoutek se hosté nedočkají. Richard slibuje „palacinku s hádankou, porkový krém s krutónmi a slaninovým chipsom, líca od dzedziny z mladéj hovädziny a roládu nakonec“. Richard hosty překvapí bytem se spoustou zvířátek. Se svým menu si hravě poradí, ale to, co mu bude dělat vrásky, bude sushi. I tak ale Richard své hosty příjemně překvapí – navaří i pobaví.

Ve čtvrtek se předvede u plotny Jacob

Ten žil dlouho v Rakousku. Mladý student má nejraději hudbu, svého psa a taky rád hraje videohry. A myslí si, že je společenský. Ani tentokrát se tradiční rakouské kuchyně hosté nedočkají.

Richard připraví crostini s polníčkem a dýňovým olejem, hráškovou polévku s růžovým pepřem, zapečená kuřecí prsa s bramborami a petrželovým máslem a perníkové brownies s pekanovými ořechy. Zvlášť o dezertu se bude hodně mluvit. Perníková úprava brownies je dost nezvyklá. Dezert dá nakonec hostiteli pořádně zabrat, stejně jako celé menu. Jacob navíc překvapí tím, že skoro nic nejí a účast v Prostřenu je pro něj výzvou, jak zvládne ochutnávat.

Páteční vaření patří Alešovi

Aleš pracuje jako e-shop administrátor. Zajímá ho vše, co se týká kávy a jídla. Taky má rád cvičení, fitness, běh a jízdu na kole. Sám o sobě tvrdí, že je vesměs klidný člověk, pokud ho zrovna něco nevytočí. Je hrozně zvídavý a rád zkouší nové chutě a recepty. Aleš žije s partnerem, který už v Prostřeno byl. Budou to hosté považovat za výhodu, nebo nad tím mávnou rukou?

Aleš se nebojí francouzské kuchyně ani pečení, ve svém menu slibuje mini quiche lorraine, francouzskou cibulačku, hovězí po burgundsku a loupáčky s tvarohovým dezertem. Ani Alešovi se ovšem ne všechno podaří, polévka hostům nebude chutnat, na hlavní chod se bude čekat a Aleš brzy pochopí, že vařit složitou francouzskou kuchyni nebyl dobrý nápad. Zvlášť když ji vařit neumí.

A jak celý týden dopadne? To můžete sledovat každý podvečer na Primě. 

Zdroje článku:
  • Press kit FTV Prima,
  • Autorský text