Princ Mamánek: Jan Budař si chtěl zahrát hlavní roli v pohádce, a tak si ji napsal, zrežíroval i produkoval

Princ Mamánek: Jan Budař si chtěl zahrát hlavní roli v pohádce, a tak si ji napsal, zrežíroval i produkoval
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Princ Ludvík Otomar Karel XII., zrozený Vznešený, je velmi spjatý se svou milující maminkou, královnou Ludmilou. Jenže Ludvík je princ už poněkud přerostlý, je mu devětatřicet let. Bojí se skoro všeho, do ženění se nežene a většinu života se poflakuje po přepychovém zámku a přilehlých oborách.

Otec král by rád jednou synovi předal žezlo vládnutí, ale má obavu, že královnou rozmazlený mladý muž je na tuto zodpovědnost naprosto nepřipravený. Královna však o udělení životní lekce nechce ani slyšet, takže moudrý král Radomil připraví synovi pořádné překvapení.

Princ se jednoho rána probudí v lese v obyčejných šatech a v doprovodu drsného rytíře Hudrovala se má vydat do světa, aby poznal, co je život, a snad konečně dospěl. Na velké dobrodružné cestě ho čekají věci, o kterých zatím jen četl v knihách. Potká mocného čaroděje, zlé čarodějnice, ducha i samotnou paní Smrt. A možná najde i lásku svého života. Co na to všechno řekne maminka? A bude spokojený otec král?

Ve filmu se objeví kromě Jana Budaře v roli jeho doprovodu Ondřej Vetchý, který nebude mít s nepraktickým mladíkem lehké pořízení. Ale Hudroval umí být hodně přesvědčivý. Přestarostlivou královnu si zahrála Jana Nagyová, která se tak po dlouhé době, která uplynula od natáčení seriálu Arabela, vrátila k hraní v pohádkovém příběhu. Diváci se mohou těšit také na Boleslava Polívku, Veroniku Khek Kubařovou, Vladimíra Javorského, Kateřinu Antošovou a další české herce.

Na žádnou z rolí se nedělal konkurz či zkoušky, všechny postavy obsadil Jan Budař přímo podle svého přání.

Já sám jako herec konkurzy nemám moc rád a role do filmu jsem hercům nabízel přímo na tělo. Měl jsem štěstí, že všichni mí vysnění herci svou roli v Mamánkovi přijali,

říká Jan Budař.

Jako herec jsem zažil převratnou zkušenost, protože jsem režíroval sám sebe. A musím říct, že režisér byl pořádný puntičkář! Nic mi neodpustil, tvrdě jsem makal, žádný karavánek, kafíčko, klábosení s kolegy. Dřel ze mě kůži,

vypráví Jan Budař coby herec.

Obsadit herečku Janu Nagyovou po tak dlouhé pracovní odmlce byl pro tvůrce risk. V tomto případě však platí, že risk přináší zisk. Budař si však pochvaloval, jak dobře se mu s herečkou pracovalo, protože byla velmi svědomitě připravená, poctivá a pracovitá. Diváky by měla hodně bavit i role Ondřeje Vetchého. Princ v jeho doprovodu potká hubatou mladou šenkýřku Bětu, která se hodně dobře povedla zahrát Kubařové.

Martin Huba coby král je nespokojený s rozmazleností svého dospělého syna. Jako moudrý otec ho vykopne ze zámku a vyšle ho na dobrodružnou cestu, aby poznal svět.

Martin Huba je velmi inspirativní člověk, opravdová osobnost a fantastický herec a režisér. Je mi ctí, že právě on hraje mého otce, krále Radomila,

dodává Jan Budař.

Postava Boleslava Polívky příběh filmu vypráví a současně do jeho děje zasahuje. Polívka si zkusil roli hrobníka Hroudu, jeho postava nejenže příběhem provází, ale je i trochu šamanem a čarodějem a přinese do filmu magii a nadpřirozeno.

Pohádkový příběh přinese ČT 30. prosince.

Zdroje článku:
  • Press kit ČT,
  • Autorský text