Jurský park vs. Jurský svět – dinosauří éra za chvilku skončí, ale která část je nejlepší?

Jurský park vs. Jurský svět – dinosauří éra za chvilku skončí, ale která část je nejlepší?
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Dinosauři patří do filmu již od úplného začátku 20. století a odjakživa byly u diváků velmi oblíbení, i když se efekty ze starších filmů pohybovaly na úrovni trochu lepšího loutkového divadla. Roku 1993 nastala pohroma, když se do kin dostal první Jurský park.

Steven Spielberg a jeho vize

Spielberg chtěl natočit zcela nový typ dinosauřího filmu. Když si přečetl román od Michaela Crichtona, věděl, že staré dinosauří modely pro takový epický příběh nestačí. Spielberg a jeho tým byli úplně první, kteří dokonale zkombinovali počítačové efekty s opravdickými animatronickými modely dinosaurů. Výsledek byl prostě ohromující – společně s Georgem Lucasem se postaral o nejvýdělečnější film v období 1993–1997 a nastartoval celosvětový dinosauří hype.

Magie Jurského parku

Kouzlo původního Jurského parku spočívá jednak v ději, ale také v provedení efektů. Každý, kdo tento film viděl v kině, nezapomene na první dechberoucí zahlédnutí ohromného brachiosaura. Anebo strašidelný výstup tyranosaura, při kterém se celou dobu bojíme o naše oblíbené postavy. Geniální jsou taktéž bystří velociraptoři, jejichž inteligence nám pokaždé nahání hrůzu a pocit úzkosti.

A přesně tyto emoce dělají z prvního dílu Jurského parku nejoblíbenější a asi nejlepší epizodu dinosauří heptalogie. Jedině druhý díl se dokáže kvalitně vyrovnat úvodnímu filmu. Jurassic Park 3 nám sice dopřál nové dinosaury (například ještě většího, a ještě nebezpečnějšího spinosaura) a vědecky akurátnější ztvárnění živočichů (opeření velociraptoři), dějově i emocionálně nedokázal navázat na předcházející úspěšnou dvojici.

Jurský svět – noví herci, nová mutace, známý děj

V roce 2015 se dinosauři vrátili do kina, tentokrát ve fungujícím parku. Výběhy drží, T-Rex je bezpečně za plotem a raptoři byli zkroceni. O napětí se postará šíleně velký, extrémně inteligentní a přehnaně přesílený Indominus Rex. V pokračování po světě běžela další mutace, Indoraptor.

Jenže přesně tyto mutace odůvodňují menší oblíbenost a horší kvalitu filmů. Každopádně jsou oba Jurské světy technicky mimořádně vypracované a herecky na špičkové úrovni, děj ale šplouchá v bazénu průměrnosti. Nějak lze vše očekávat a absence animatronických efektů má negativní vliv na celkový filmový zážitek.

Samozřejmě platí kompletní pětice filmů mezi nejlepší filmy historie, Jurské světy patří dokonce mezi nejvýdělečnější snímky všech dob. Na kouzlo prvních dvou dílů Jurského parku ale zdaleka nemají. Třetí a nejspíše poslední díl se má dostat do kin v červnu roku 2022.

Zdroj:

  • autorský text