Nejdéle vysílané televizní seriály, které si diváci oblíbili

Nejdéle vysílané televizní seriály, které si diváci oblíbili
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Kroutíte hlavou nad tím, že se seriál Ulice drží ve vysílání už od roku 2005? Není to zdaleka jediný seriál, ve kterém postavy stárnou spolu s diváky. Obliba dlouhých seriálových projektů je ve světě hodně velká a některé rekordmany v délce vysílání určitě znáte.

Simpsonovi

Animovaný seriál se na obrazovkách objevuje už od roku 1989. Výhodou je, že pestré figurky nestárnou jako běžní smrtelníci a mají miliony příznivců po celém světě. I u nás má seriál na ČSFD nadprůměrně dobré hodnocení a drží si první pozici v žebříčku nejoblíbenějších seriálů. Tvůrci seriálu tvrdí, že dokud bude někdo nebo něco, z čeho si lze dělat legraci, epizody Simpsonových se budou psát dál. I přes drobná zakopnutí, kdy se seriál začal divákům vzdalovat, vždy našel způsob, jak si své diváky znovu připoutat.

Simpsonovi si získali své obecenstvo především neotřelým a trochu drsným humorem (některé epizody v USA získaly doporučení, aby je děti sledovaly pouze v doprovodu rodičů), s nímž vykreslují typickou americkou rodinu z městečka Springfield. Ta se skládá z pěti naprosto odlišných lidí, pro které je občas pořádně těžké se sebou vyjít. Nemluvě o ostatních obyvatelích města, v němž to opravdu neustále žije. Je tu vlastní upadlá kultura, zkorumpovaná politika, drsná mafie a lenivá policie, ale také prostí občané, kteří se každý týden chodí kát do místního kostela.

Gunsmoke

Seriál s westernovou atmosférou se točil v letech 1955 až 1975, ale bohužel si nevysloužil pozornost majitelů českých televizních stanic, takže neexistuje česká verze. Je to trochu škoda, protože by mohl nahradit donekonečna opakované zahraniční seriály.

Zákon a pořádek

Seriál je důkazem toho, že kriminální žánr je nadčasový. Na obrazovkách už se drží od roku 1990 a má 23 sérií. A aby toho nebylo málo, vzniklo souběžně hned několik podobných seriálů (Zákon a pořádek: Spojené království, Zákon a pořádek: Los Angeles atd.).

Nejlepší newyorští policejní detektivové a žalobci bojují za to, aby se město stalo bezpečnějším místem.

Fanoušci žánru považují tento herecky skvěle obsazený seriál za legendu, která nebude nikdy překonána. Úžasně natočené scény z pátrání po pachateli a rychlé střihy střídá drama ze soudní síně.

Chirurgové

Po úspěchu seriálu ER (Pohotovost) o životě a láskách lékařů a sester z chicagské všeobecné nemocnice, kde se proslavil mladý George Clooney, bylo jasné, že i v Seattlu je nemocniční prostředí atraktivním místem pro seriál.

V roce 2005 tak spatřila světlo světa první série seriálu Chirurgové, který se natáčí se dodnes. První série byla opravdu příjemným překvapením, ale jak šel čas, děj trochu zevšedněl, přesto se zřejmě stále jeho pokračování vyplatí. V seriálu se vystřídala celá řada herců. Někteří si na něm dokonce postavili hereckou živnost a nic jiného už netočí (Ellen Pompeo).

Velmi napínavé drama z lékařského prostředí sleduje Meredith Greyovou a tým doktorů z nemocnice Grey Sloan Memorial, kteří musí denně činit rozhodnutí znamenající rozdíl mezi životem a smrtí. Oporu při tom hledají jeden ve druhém – a někdy jde o víc než jen o přátelství. 

Dallas 

Pokud jde o dlouhé projekty, nelze nezmínit právě tento seriál, který se natáčel v letech 1978 až 1991. Divákům představil příběh JR Ewinga, texaského ropného magnáta, který využívá manipulace a vydírání k dosažení svých obchodních i osobních ambicí. Často se dostává do konfliktu se svým bratrem Bobbym, úhlavním nepřítelem Cliffem Barnesem a trpělivou manželkou Sue Ellen.

Seriál si získal velkou popularitu i u nás a vděčí za to skvělému načasování. K divákům se dostal po revoluci a nabídl ochutnávku z prostředí amerických boháčů, o kterém český divák neměl ani tušení. Děj byl plný zápletek a divák se nenudil. Popularitě pomohlo i atraktivní prostředí ranče.

Zdroje článku: