Kvíz: Ověřte si své znalosti filmových počinů Zdeňka Trošky

Kvíz: Ověřte si své znalosti filmových počinů Zdeňka Trošky
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Komedie a pohádky Zdeňka Trošky jsou věhlasně známé. Proslavil se ale nejen zábavnými filmy z vesnice Hoštice. Za sebou má i režírování na divadelních prknech či historická dramata. Zkuste v našem kvízu, jak moc se v jeho režisérských počinech orientujete. Třeba vás inspirujeme a některý z jeho snímků zhlédnete.

Před FAMU vystudoval lyceum ve Francii

Zdeněk Troška se narodil v roce 1953. Málokdo ví, že své dospívání strávil na jednom z francouzských lyceí. Poté, co se vrátil zpátky do tehdejšího Československa, přihlásil se na FAMU. Tu úspěšně dokončil v roce 1978. Po dokončení studia se ihned vrhl do práce. Za svou kariéru zatím režíroval především pohádky a komedie.

Ve Slunce, seno…. proslavil svou rodnou vísku

Mezi celorepublikově známé patří tři díly filmů Slunce, seno…. V nich proslavil vesnici Hoštice, ve které Troška jako malý vyrůstal. Všechny tři díly byly a dodnes jsou velmi populární. Jednou z hereckých hvězd, která již bohužel není mezi námi, ve filmech byla i Helena Růžičková. Ta po nějaký čas byla i životní partnerkou Trošky. Jejich cesty se ale nakonec rozešly.

Troška byl nejen filmovým, ale i divadelním režisérem

Troška se kromě režírování za kamerou věnuje i divadelní scéně. Za sebou má práci v Národním divadle či na otáčivém hledišti v Českém Krumlově. Kromě komedií a pohádek natočil i historická dramata, mezi než patří například Andělská tvář. I do tohoto snímku obsadil svou oblíbenou herečku Michaelu Kuklovou.

 

Zdroj článku: