Kvíz: Osudy Anči, Kuby a hajného. Vraťme se do dětských let s Krkonošskými pohádkami a připomeňte si jejich příběh

Kvíz: Osudy Anči, Kuby a hajného. Vraťme se do dětských let s Krkonošskými pohádkami a připomeňte si jejich příběh
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Trautenberg, který bydlí ve svém sídle společně se služebnictvem, se neustále snaží znepříjemňovat život dobrému Krakonošovi svou sobeckostí. Vraťte se s námi v čase a otestujte svou paměť v našem kvízu.

Pohádka nás učí, že bychom měli soužít s přírodou a být vyrovnaní, abychom dosáhli spokojenosti v životě. Proto je postava Krakonoše navržena tak, abychom z ní měli jen ten nejlepší pocit. Pojďme se společně podívat na děj všech epizod. Hned v prvním díle se Trautenberg rozhodne zalovit si v revíru, který mu nepatří. Krakonoš ho ale nemile překvapí. Svými schopnostmi docílí toho, že se ze zajíců začnou sypat piliny, které zaplní celý jeho příbytek, jakmile dá příkaz k jejich stažení z kůže.

Druhý díl se více zaměřuje na Krakonošovu sojku. Trautenberg chce napřed jen její pírko, ale následně ji chce zaříznout. Naštěstí Anče je pohotová, tudíž Krakonoš se o tomto plánu dozví, a promění sojku v kohouta zlého pána. Ve třetím díle nemocný Trautenberg chce, aby jeho poddaní ukradli Krakonošovi dřevo z jeho lesů. Krakonošovi se to pochopitelně nelíbí a nechá dřevo v krbu při zapálení vybuchnout.

A takto to pokračuje díl co díl. Další epizoda se točí kolem toho, že Trautenberg neplatí mzdy, což se mu na konci dílu hodně prodraží, jindy se nechá napálit od Krakonoše, který se přestrojil za barona, aby zjistil, zda se ho chce Trautenberg zbavit. V jiném díle milostpánovy plané sliby nejsou přehlédnuty bez trestu, když nesplnil slib zaplatit svatbu. Krakonoš ale není proti Trautenbergovi. Když tohoto sobeckého pána rozbolel zub, nevadilo mu, že Anče použila jeho koření proti bolesti. Nicméně naši zápornou postavu poté napadlo, že by koření mohl výhodně prodat, a tak poslal Anče pro další. Jakmile se Anče vydá na trh, z koření v nůši se stane kamení.

Další špatný nápad Trautenberga byl, že nebude krmit zvířata ze svého a krmení ukradne Krakonošovi, což nakonec odstoná, nebo že Krakonošovi ukradne fajfku a chce ho uspat, za což schytá velkou slovní lekci. A jakmile chtěl ulovit zvířata kvůli kožichu, vládce hor mu přikouzlil na dvorek medvěda. Trautenberg se ale nikdy nepoučil a dělal zle dál. Následovalo ještě deset dílů, kdy nikdy nedostal to, co chtěl, a v úplně posledním díle se od něj jeho čeledíni odloučili a šli bydlet ke Krakonošovi, který je přivítal s otevřenou náručí.

Trochu jsme si připomněli děj celé série. Oživili jste si paměť? Vrhněte se na náš kvíz a přesvědčte se, kolik si toho skutečně pamatujete.

Krakonoš je Trautenbergův odvěký nepřítel. Z pohádky jde poznat, že by si Krakonoš přál opak, ale to by se záporná postava musela změnit. To očividně nechce, proto jsou Krkonošské pohádky tak nápadité a mají svoje vlastní kouzlo, které pobavilo mnoho generací.

Zdroje článku: