Sexuální zneužívání, záhada kolem uříznutého ucha či sebevražedné sklony. Ty nejlepší filmy o kontroverzních malířích

Sexuální zneužívání, záhada kolem uříznutého ucha či sebevražedné sklony. Ty nejlepší filmy o kontroverzních malířích
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Umění přelomu 19. a 20. století se neslo v duchu avantgardy, jejíž podstatou byla společenská revolta. Filozofii svobody a nesmyslnosti tradičních ideálů vyznávala většina tehdejších umělců a podle ní také žila. Těm význačnějším z nich byly věnovány filmy, které nám přibližují jejich osobnosti.

S láskou Vincent 

Film dokumentující stopy post-impresionalistického malíře Vincenta van Gogha je svojí vizuální podobou naprosto unikátní. Byl vytvořen kombinací hraných scén a zanimování olejomaleb ve van Goghově stylu. Na jejich realizaci pracovalo 125 umělců a z předlohy 94 umělcových originálních děl vytvořili 66 960 olejomaleb. Tvorba scénáře je neméně zajímavá, filmaři vycházeli z přibližně 800 dopisů sepsaných van Goghem, většinou adresovaných jeho bratrovi. Příběh doprovází mladého muže, který má poslední z malířových dopisů doručit, zvláštní okolnosti ho ale donutí k tomu, aby se pustil do vyšetřování událostí van Goghových posledních dní. Zejména prostřelení hrudníku, které si způsobí a na jehož následky po dvou dnech umírá. 

Gauguin

Příběh van Gogha je zčásti propletený s tím Gauguinovým. Nějakou dobu společně malovali a žili ve Francii. Jejich soužití vyvrcholilo jednou z nejbizarnějších a stále něvysvětlených událostí moderních dějin umění, uříznutím levého ucha Vincenta van Gogha. Vášnivý a nezkrotný Paul Gauguin zápasí se sebou samým, ale také s nepochopením okolí. Ve 43 letech se svobodomyslný umělec vydává na ostrov Tahiti hledat inspiraci pro své obrazy. Přestože divoká příroda není pro Pařížana nikterak přátelská, nachází zde své místo a zamiluje se do domorodkyně, která se stane jeho múzou. 

Já, Claude Monet

Podobně jako v prvním filmu jsou i zde prvky prolínající realitu s Monetovými díly a je také inspirován soukromou korespondencí malíře, která odhaluje jeho deprese a sebevražedné tendence. Podstatou děl zakladatele impresionalismu bylo promítnout v nich emoce. Snímek dokládá, jak neobyčejně bouřlivý byl Monetův vnitřní svět, který vedl k vytvoření osobitých obrazů. 

Egon Schiele

Jednou z nejkontroverznějších osobností vůbec byl rakouský malíř Egon Schiele. V už tak dost troufalých avantgardních směrech on vyčníval ještě daleko více. Pobuřující byl Schielův přístup k lidské sexualitě, vyobrazení nahých těl a nezastíraná fascinace ženami. Veřejnost nebyla vůči jeho ztvárněním aktů otevřená, on přesto prosazoval své umění, za které by položil život. Zdokumentovaný život Egona Schieleho, to je strhující příběh o nespoutané osobnosti stojící uprostřed pohoršené vídeňské společnosti, zatčení za sexuální zneužití a spálených kresbách.