Parťačka Jakuba Štáfka ze seriálu Policie Hvar je na své romské kořeny hrdá

Parťačka Jakuba Štáfka ze seriálu Policie Hvar je na své romské kořeny hrdá
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Alžběta Ferencová byla pro české diváky donedávna neznámou tváří. Před kameru se dostala hlavně kvůli tanci, když Jan Hřebejk hledal mladou ženu pro svůj seriál Iveta, který točil pro slovenské diváky. Větší popularitu u nás jí přinesl odlehčený krimi seriál Policie Hvar.

Seriál Iveta byl na Slovensku tak úspěšný, že vznikla i druhá série. Osud rebelky, která místo školy hraje v místní hospodě karty a popíjí s místními flákači borovičku, se změní v okamžiku, kdy do jejího rodiště zavítá hledač talentů a osmnáctiletou dívku rozhodně nemůže přehlédnout. Pro Ivetu tak začíná dlouhá cesta, která jí nabízí lepší život, ale zadarmo to rozhodně není.

Na natáčení Policie Hvar už Alžběta nastoupila jako známá tvář (alespoň na Slovensku její pohádkový příběh ze seriálu Iveta oslovil davy diváků). A herečka přiznala, že osud Ivety se od toho jejího zase tak moc neliší. I ona se nespokojila s životem romského děvčete někde na východě Slovenska.

Natáčení kriminálního seriálu pro ni bylo výzvou. Nikdy nebyla v Chorvatsku a netušila, co ji tam čeká. Vůbec si nepřipouštěla, že by tam mohlo být tak krásně. Vždyť to není žádná exotika a je to tak blízko! Nakonec ji lokalita mile překvapila a ani náročné natáčení ji neodradilo od toho, aby si užila moře, zdravý vzduch a skvělé jídlo.

Vystrašená byla hlavně ze svého hereckého kolegy, kterého poznala až na místě. Když si v době volna pustila Vyšehrad, nijak se neuklidnila. Chvilku trvalo, než pochopila velmi osobitý humor Jakuba Štáfka, který je vtipný i v okamžiku, kdy se vypnou kamery a vyskočí ze své postavy. Nakonec si vychutnala i ten Vyšehrad, ale je jí jasné, že je to hodně specifický humor, který není pro každého.

Alžběta se už jako dítě musela vyrovnat se svým původem. Za romské kořeny se nestydí a je příkladem toho, že i Romka z východní části Slovenska může se svým životem něco udělat. Ohledně rasismu má mírně optimistický názor. Žádnou šikanu nezažila, přestože se občas setká s lidmi, kteří ji vidí jen jako Romku. Věří, že se situace pomalu zlepšuje.

Alžběta není jen herečkou, ale začala si ještě před herectvím budovat kariéru zpěvačky. Když nenatáčí, vrací se k hudbě a ke svým koníčkům, jako je vaření. S přítelem si ve volném čase užívají dobré jídlo a poslouchají vinyly.

Zdroje článku: