Červená (2017): Dokument Olgy Sommerové o životní cestě světoznámé pěvkyně

Červená (2017): Dokument Olgy Sommerové o životní cestě světoznámé pěvkyně
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Dokument nahlíží na život Soni Červené v kontextu bouřlivých dějin 20. století. Při příležitosti zpěvaččiných pětadevadesátých narozenin je nám k dispozici snímek ke zhlédnutí na iVysílání České televize.

Ženy, které se nenechaly zlomit 

Olga Sommerová zachytila Soňu Červenou v životním příběhu, ve kterém legenda operního zpěvu svou nezlomnou vůlí překonává nástrahy totalitního režimu. Režisérka tak zakončila triptych o českých ženách 20. století, které se nenechaly ponížit komunistickým režimem. Patří zde Magický hlas rebelky (2014) o Martě Kubišové a Věra 68 (2012) zachycující osud Věry Čáslavské. 

Rány osudu proměnila v divadlo

Soňa Červená se s ranami osudu popasovala hrdě a se ctí. Ve snímku vzpomíná nejen na své umělecké začátky, setkání s Janem Werichem a operní kariéru v cizině, ale také se zde vyrovnává s tragickým osudem své matky. Vzorem Soni Červené se stala Milada Horáková, jejíž nechvalně známý proces převedla tato šarmantní dáma ve svých osmdesáti letech do divadla. 

Ocenění za propojení archivních záběrů s emotivními situacemi zpěvačky

Dokument byl oceněn na festivalu Zlatá Praha Grand Prix Golden Prague 2017, zvítězil v konkurenci více než sedmdesáti filmů z šestnácti zemí. „Červená je filmem o úžasné dámě, která se z kabaretní pěvkyně v Československu stala mezinárodní hvězdou. Ve své životní roli Carmen umírala ve 156 inscenacích na pěti kontinentech. Červená je ale také filmem, který mistrovsky propojuje filmové archivy o Evropě dvacátého století s emocionálním a někdy až humorným kontrastem mezi její vřelostí a traumatickými situacemi, v nichž se ocitla,“ ocenila snímek porota.