Odebrat z přátel aneb horor pro moderní mládež

Odebrat z přátel aneb horor pro moderní mládež
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Odebrat z přátel s sebou v roce 2014 přineslo zbrusu nový, inovativní žánr. Celý film sledujeme pouze obrazovku počítače, na které mimo jiné probíhá videohovor party přátel.

Zhruba před rokem zemřela středoškolačka Laura Barns. Její sebevraždě předcházelo video, které dokumentovalo její explicitní chování na večírku, a jak už to bývá, spolužáci jí to dávali „pořádně sežrat“. Několik z nich se nyní schází na večerním videohovoru. Zdánlivě normální pokec se zvrhává hned v začátku, když se zároveň s nimi na hovor připojí také neznámý uživatel. Postupně jim začnou přicházet zprávy z profilu Laury a také kdosi manipuluje s jejich vlastními profily na Facebooku. Neznámý vetřelec je donutí hrát hru „vadí nevadí“, to však s jednou zásadní změnou. V případě prohry namísto vypití panáku budou zabiti.  

Více než zvrhlá hra, smrt přátel v přímém přenosu a strach o sebe samotného, vyčnívá mezilidská rovina studentů. Otázky, které neznámý klade, postupně odkrývají tajemství, jež před sebou přítomní navzájem tajili. Každých pár minut tak vypukává hádka na jiné téma a výlevy psychopatického Adama začnou být brzy únavné. Zároveň dialogy působí naivně – koho zajímá nevěra, když jeho přítelkyně docela jistě brzy zemře? 

Nejste včerejší a pár hororů jste již viděli, závěr vám tak bude víceméně jasný. Musí se však nechat, že na samém konci chvíle napětí přišla. Postupné rozkrývání spojitostí mezi nimi a zemřelou spolužačkou obstojně nese děj, ale i tak je předvídatelný a šlo jej využít ještě dramatičtější formou. Není to zkrátka žádný velkoprodukční šlágr, ale jako experiment s téměř bezejmenným obsazením je to netradiční a zajímavá podívaná. 

Druhý díl využil téměř netknutého tématu Dark webu. Dějově na sebe filmy nijak nenavazují. V tomto případě je zápletka výrazně méně předvídatelná. Znovu se ocitáme na videohovoru šestice přátel a sledujeme počínání Matiase na jeho novém notebooku. Dlouho se zdráhá přiznat, jak k němu přišel, je ale jasné, že ho již používal někdo předním a teď ho chce zpátky. Začne mu vyhrožovat a znovu půjde o životy všech zúčastněných. Jaká je tedy spojitost s Dark webem? Pokud jste do jeho vod nikdy nezabředli, možná vás na konci šokuje. 

Toto provedení je rozhodně nápaditější v prvcích, kterým hacker s protagonisty komunikuje. Zároveň i herecké výkony jsou zde velmi obstojné a uvěřitelné. Nepříjemný pocit navodí několik scén násilné povahy, které jsou v tomto případě prezentovány poměrně otevřeně. Psychické vypětí navyšuje také fakt, že Dark web je skutečný, stejně jako podobné zvrhlosti, které se tam skutečně dějí.