Když se advokáti dostanou do kina: Toto jsou nejlepší filmy o soudních procesech

Když se advokáti dostanou do kina: Toto jsou nejlepší filmy o soudních procesech
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Jedním z důvodů, proč jsou dramata soudních síní spolehlivým trhákem je možnost fandit hrdinovi, který musí bojovat pomocí vystudovaných právníků proti zločincům. Poslední roky byl natočen nespočet filmů, ale jen hrstka z nich zaslouží oznámkování „geniální film“.

Ďáblův advokát

Pro Keanu Reevese byla tato role nafoukaného a nemorálního právníka perfektní příležitostí zviditelnit se v Hollywoodu. Po boku legendárního Al Pacina hraje Keanu v mírně nadpřirozeném filmu roli jeho života (aspoň do té doby, než si zahrál v Matrixu). Kombinace hororu, ďábelských chvilek a soudní síně je jedinečná míchanice, která zajisté pobaví.

Chicagský tribunál

Sorkinův nový film „Chicagský tribunál“ patří mezi jedny z nejlepších novodobých dramat. Příběh se točí kolem Demokratického národního shromáždění v roce 1968, kde se ocitlo sedm proti vietnamských demonstrantů před soudem kvůli podněcování k nepokojům. V Sorkinových rukou se soudní proces stává ohňostrojem argumentů a diskuzí o samotných základech Ameriky. Kdo protestuje a jak? Dokáže být reformován poškozený systém? Přesně takové otázky film řeší, a divák se nad tím určitě také zamyslí.

Most špionů

V jeho pozdním období Steven Spielberg natočil přesvědčivé a tiše působivé politické drama. „Most špionů“ vypráví příběh o procesu z roku 1957 s údajným ruským špiónem Rudolfem Abelem. Tom Hanks, hrající právníka, který se snaží bránit takřka nejvíce vinného muže v Americe, hraje naprosto výtečně. Navíc najdeme ve filmu podobnost s „Chyť mě, když to dokážeš“ a scénář šikovně pracuje s tématem studené války.

Dvanáct rozhněvaných mužů

Film „Dvanáct rozhněvaných mužů“ založený na stejnojmenném románu amerického spisovatele Reginalda Rose, je zařazený do listiny „100 let – 100 filmů“, což je kompilace těch nejlepších amerických filmů všech dob. Dnes je považován za filmovou klasiku a za nejspíše nejlepší film o soudním procesu. I herecky se jedná o velmi kvalitně obsazený snímek: Henry Fonda, Martin Balsam, John Fiedler a Jack Klugman nás vedou 96minutovým trhákem.

 

Zdroje: