Herecký talent, který se předává už tři generace: To je dynastie, kterou založil Henry Fonda

Herecký talent, který se předává už tři generace: To je dynastie, kterou založil Henry Fonda
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Příjmení Fonda se objevilo už ve zlaté éře Hollywoodu a později se objevovalo stále častěji, a to nejen ve spojitosti s herectvím. Historie rodiny je doložená až do dob kolonizace Ameriky. Pojďme se podívat, jak šel čas s rodinou, která dala světu zajímavé herecké osobnosti.

Henry Fonda

Rod proslavil Henry Fonda. Henry měl v rodokmenu předky z Holandska, ale když pátral v historii rodu dál, zjistil, že do Holandska v 15. století přišel jeho dobrodružný předek z Itálie. A v 17. století se část holandské rodiny, kterou zde založil, rozhodla odejít do Ameriky. Jeho předci se tak stali jedněmi z prvních nizozemských kolonizátorů, kteří začali svůj nový život ve státě New York, kde dokonce založili město Fonda.

Henri začal svou hereckou kariéru v letech 1926 až 1934. První významný snímek natočil v roce 1935. Šlo o adaptaci stejnojmenné divadelní hry The Farmer Takes a Wife. A to byl začátek dlouhé a úspěšné kariéry. Jeho filmový obraz je spojený s charakterními postavami s vysokým morálním kreditem. Hrál ve snímcích režisérů zvučných jmen, jako byl John Ford nebo Alfred Hitchcock. V éře filmů zasazených do prostředí „divokého Západu“, vytvořil několik nezapomenutelných rolí, především s režisérem Sergio Leone. V roce 1970 se stal výraznou osobností kampaně proti rasismu.

Úspěšnou kariéru zakončil v době, kdy byl už vážně nemocný, snímkem Na zlatém jezeře (1981). Zahrál si se svou dcerou Jane a malou roli tam měl i jeho vnuk, syn Jane. Henry zemřel následující rok.

V soukromém životě měl legendární bouřlivák 5 manželek. Ve druhém manželství s Francis Ford Seymour Brokow měl dvě děti, Jane a Petera. Když požádal o rozvod, jeho žena se zhroutila, a ještě před ukončením rozvodu spáchala sebevraždu. Mladšímu Peterovi bylo deset let.

Jane i Peter šli v otcových stopách. Oba prohlašovali, že měli s otcem velice citově chladný vztah. Peter se z tohoto citového břemene vypsal ve své biografii. Tam uvedl, že teprve na sklonku otcova života si řekli poprvé, že se milují.

Peter Fonda

(na fotografii s dcerou Bridget)

Po otci zdědil také slabost pro ženy. Manželství stihl třikrát. Z prvního manželství se mu narodily dvě děti, Justin a Bridget. Peter začal kariéru romantickými rolemi. Měl velice blízko ke skupině Beatles. V té době bylo veřejným tajemstvím, že mají své zkušenosti s LSD. A právě díky večírkům s touto kapelou se Peter dostal poprvé do problémů s drogami. Kromě zkušeností s drogami bylo o mladém muži slyšet také ohledně protestů proti válce ve Vietnamu, miloval éru „květinových dětí“. Jeho nadšení ze života se odrazilo ve filmu Bezstarostná jízda (1969), ve které hrál a spolupracoval na scénáři i režii.

Mezi filmové perličky tohoto titulu patří i skutečnost, že herci ve filmu skutečně kouřili marihuanu.

Peter se k drogám ještě několikrát během života vrátil, přesto dokázal vytvořit celou řadu dobrých rolí. Namátkou vyberme Vězeňské blues (1977), Hazardní hra (1978), NADJA (1994), Ghost Rider (2007).

Zemřel na rakovinu plic v roce 2019 ve věku 79 let.

Jane Fonda

Peterova sestra měla velmi pestrý život a uměla si ho užít. Kromě herectví byla (a je stále) velmi hlasitou zastánkyní lidských práv. Do povědomí široké veřejnosti se dostala jako neúnavná cvičitelka, která chrlila do světa videokazety s radami, jak správně cvičit, aby to ženám slušelo v každém věku. Svou pružnou a štíhlou postavou šla příkladem, i když už nebyla nejmladší.

Díky svým rolím, zvučnému jménu a osobnímu šarmu, se stala sexy idolem 60. let. Byla také jednou z průkopnic nahoty ve filmu a ve snímku LA CURÉE se nahá předvedla několikrát. Vzala i roli ve filmu Barbarella, o sexuální svobodě, kterou odmítly i Bardot a Loren. Jane pro změnu odmítla kvůli násilí hrát v kultovním snímku Bonnie a Clyde, a i ve filmu Rosemery má děťátko. V polovině 60. let byla nejlépe placenou hollywoodskou divou.

Byla také zapojená do hnutí proti válce ve Vietnamu, prožila naplno etapu Hippies a volného sexu, bránila indiánská práva a stala se známou feministkou. Dokonce si prožila i etapu okouzlení ideami komunismu. Některé ze svých aktivit propagovala až fanaticky, ale lidé ji milovali a mohla si vybírat, s kým chce ve filmu hrát. Vždy chtěla partnery, se kterými se názorově shodla. Například s Redfordem si velmi rozuměla ohledně životního prostředí.

Bridget Fonda

Bridget, dcera Petera a neteř Jane, už tak radikální a svobodomyslná není. Vidět jste ji mohli například ve známé komedii Doktor Hollywood (1991) nebo v akčním filmu Zabiják (1993), remake francouzského filmu Brutální Nikita. Hrála v úspěšném filmu Jackie Brown (1997), a také v krimi akčňáku Polibek draka (2001).

V roce 2003 se provdala se za filmového skladatele Dannyho Elfmana a v roce 2005 se stáhla do soukromí, aby se mohla věnovat rodině.

Zdroj: