Vykoupení z věznice Shawshank (1994): Tohle jste o filmu nevěděli

Vykoupení z věznice Shawshank (1994): Tohle jste o filmu nevěděli
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Film, který se v různých diváckých průzkumech umisťuje na předních příčkách v oblíbenosti, za nedlouho oslaví 30 let od natáčení. Kdo si nenechal proplatit šek a jaká scéna byla z filmu vystřižena?

Hluboce humánní příběh

Film o naději, která dává lidem křídla. A také o strachu, co z nás všech dělá vězně. Snímek inspirovaný novelou Stephena Kinga vypráví příběh přátelství, moudrosti a naděje ve vězeňské cele. Jedná se o příběh doživotně odsouzeného Reda v podání legendárního Morgana Freemana, který se spřátelí s Andym, jehož si zahrál Tim Robbins. Andy přichází do nápravného zařízení, protože je podezřelý z vraždy.

Nenechal si proplatit šek

Stephen King dostal za práva k filmu šek. Ten si však nikdy nenechal proplatit. Místo toho jej nechal rok po premiéře filmu zarámovat a poslal jej jako dárek režiséru snímku Franku Darabontovi. K dárku připsal poznámku: „Pro případ, že bys někdy potřeboval peníze na kauci. S láskou, Steve.“ King se několikrát nechal slyšet, že tento snímek považuje za jednu z nejlepších filmových adaptací svých knih.

Vystřihli to!

Film byl po svém natočení ještě dále upravován a nevyhnulo se mu stříhání. Jedna ze scén, která se ve finální verzi snímku neobjevila, je tato: Po svém propuštění se Red ocitá v obchodě, kde dostane záchvat paniky. Podaří se mu uklidnit se až v malé koupelně, která mu svým stísněným prostorem připomíná vězeňskou celu. Nakonec ale filmoví tvůrci rozhodli, že tato scéna půjde ven.

Dnes již vězení neexistuje

Nápravné zařízení, ve kterém se děj románu odehrává, již dnes neexistuje. Polepšovna amerického státu Ohio se dnes proměnila v muzeum.

Snímek získal mnoho nominací na Oscara, neproměnil však ani jednu z nich. Divácky se však řadí mezi nejlépe hodnocené filmy všech dob.