Hrdinný kapitán Korkorán: Když talentovaný herec dokáže z průměrného scénáře udělat filmový poklad

Hrdinný kapitán Korkorán: Když talentovaný herec dokáže z průměrného scénáře udělat filmový poklad
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Právě tento film je zářným příkladem toho, jak herec v hlavní roli dokáže nečekaně udělat z filmu hit. U Vlasty Buriana a jeho kapitána lodní společnosti už to platí devadesát let. Nabízí se možná malé srovnání. Na kolik herců z dnešní doby si ještě někdo vzpomene za devadesát let?

Na režisérskou židli usedl Miroslav Cikán, který se podílel i na scénáři. Ten odstartoval svou kariéru ve velkém stylu v roce 1933 a už následující rok realizoval pět celovečerních filmů. Právě komedie s Burianem patřila mezi ně. Burian byl jedním z herců, které Cikán rád do svých filmů obsazoval.

Oblíbený komik v oddechovém snímku ztvárnil kapitána vltavského parníčku Adama Korkorána, kterému se během lázeňského pobytu shodou náhod splní letitý sen – je považován za bohatého velitele zaoceánské lodi.

Riskantní hra malého českého človíčka na světáka se Korkoránovi nakonec nevymstí, ale posune ho naopak výš na společenském žebříčku. V dalších rolích se v Cikánově snímku objevili i Jiřina Štěpničková, Theodor Pištěk či oblíbený Burianův protihráč Jaroslav Marvan.

O filmu

Kapitán pražské lodní společnosti Adam Korkorán žije svými sny o tom, jak velí zaoceánským lodím, i když ve skutečnosti jezdí jen s malým parníkem po Vltavě. Ale co na tom záleží, každý má přece své sny!

Ředitelství společnosti má s Kormoránem stále problémy, a tak když Korkorán odmítá odchod do důchodu, pošle ho alespoň do lázní. Na nádraží v Poděbradech však sluha z nejdražšího lázeňského hotelu omylem odveze jeho kufr se zavazadly bohaté dámy. Tím se stane, že Korkorán je pokládán za korvetního kapitána a boháče.

Korkorán je oslněný přepychem a spřátelí se s admirálem ve výslužbě. Jeho velká hra začíná. Dokonce je vyhlášen nejoblíbenějším hostem sezóny. Když mu dojdou peníze, napíše své hospodyni, aby mu poslala všechny jeho úspory.

Vlasta Burian, Jiřina Štěpničková
Vlasta Burian, Jiřina Štěpničková | Zdroj: Elektafilm / © Česká televize

Zděšená žena se rozhodne za Korkoránem jet, a tak vyjde pravda najevo. Zničený kapitán odjede domů a čeká na výpověď, ale ukáže se, že majitelem paroplavební společnosti je admirál ve výslužbě, jeho přítel z lázní. Korkorán je jmenován vrchním inspektorem a ožení se se svou hospodyní.

Film si i po desítkách let zachoval své kouzlo a hodnocení na ČSFD by mu mohl leckterý nový film závidět. Diváci především oceňují schopnost Buriana tuto komedii povznést o několik levelů. Natáčel ji v době, kdy o svém talentu neměl pochyb a věděl, že diváci jeho herecký styl budou umět ocenit.

Dokázal vytahovat jeden fórek za druhým a čeřit stojaté vody. Celý film si doslova s ostatními postavami dokázal hrát jako s koťaty a do trochu nudného lázeňského prostředí vnesl porci vzruchu a zábavy. Jeho oběti se zmítaly ve zmatku vymyšlených příběhů, ale Burian dokázal celý děj pěkně udržet pohromadě.

Zdroje článku: