Představitelka noblesních dam i dobrosrdečných maminek Antonie Hegerlíková se dokázala omluvit za své morální pochybení

Představitelka noblesních dam i dobrosrdečných maminek Antonie Hegerlíková se dokázala omluvit za své morální pochybení
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Byla hvězdou především na divadle, kde dokázala zahrát hraběnky, poběhlice i starostlivé matky. I dnes je stále považovaná za velkou dámu českého herectví. Její role byly většinou dobrosrdečné, chápavé, vstřícné, vlídné a upřímné. Jaká byla doopravdy?

V médiích proběhla po revoluci zpráva, že i Antonie Hegerlíková patřila k hercům a herečkám, kteří se při uvěznění a odsouzení Jiřiny Štěpničkové vyjádřili k rozsudku. Nejen, že její uvěznění schvalovala, ale přidala se k řadě zažraných posluhovačů režimu a žádala pro Štěpničkovou vyšší trest než ten, který dostala – 15 let za vlastizradu. Nešlo o nic jiného než o pokus emigrovat do Velké Británie. Jenže šlo o past a Štěpničková byla i se synem zadržena při pokusu o překročení státní hranice. Po dvoudenním procesu Štěpničková přišla o veškerý majetek a na dlouhou dobu o svobodu. Její kolegyně a kolegové z Vinohradského divadla dospěli k názoru, že trest je nedostačující, a proto žádali trest smrti. Že by závist a pomsta úspěšnější kolegyni?

Hegerlíková v roce 1951
Hegerlíková v roce 1951 | Zdroj: Public domain (Anonymous), Wikimedia commons

Jak Hegerlíková později uvedla, stalo se to během jedné schůze a s prohlášením souhlasili všichni přítomní, tedy až na Lídu Vostrčilovou a Josefa Chvalinu. A byla tam hodně zvučná jména. Hegerlíková byla jedna z mála, kdo se později Štěpničkové omluvil. Po propuštění jí nabídla pomoc.

Snila o úplně jiné profesi

Antonie snila o kariéře středoškolské profesorky zeměpisu a tělocviku. Plány jí změnila ruská primabalerína, ke které chodila na lekce výrazového tance. Byla tak nadaná, že jí doporučovala zvolit si konzervatoř. Tam Antonie šla hlavně proto, aby udělala radost mamince. Vzali ji na zkoušku na půl roku. Jenže z tance se nakonec stalo herectví, hlavně kvůli výrazné hlasové dispozici.

Po škole jí náruč otevřelo divadlo a byla jedinou herečkou, která ve čtyřiadvaceti letech dostala ve Vinohradském divadle roli lady Macbeth. Divadlu se odvděčila věrností – zůstala tam téměř šedesát let.

Antonie byla plná citů a zamilovaná byla celý život

Velké lásky potkala jen dvě. Tou první byl režisér Antonín Dvořák, za kterého se provdala po válce v roce 1946. Proti vůli manžela si prosadila dceru. Dvořák děti nechtěl a nikdy se tím netajil. Manželství tak skončilo po osmnácti měsících. Když dcera odrostla, otec si k ní nakonec cestu našel, a dokonce jako rodina jezdili na společnou dovolenou.

Na druhé manželství si musela počkat. Podruhé řekla své ano kamarádovi Karlovi Fridrichovi, kterému byla svědčit na jeho první svatbě s herečkou Marií Mottlovou. Karel byl už několik let vdovcem a podle herečky s ním prožila nádherných devět let, než v roce 2003 zemřel.

Antonii Hegerlíkovou nečekalo pokojné stáří. Kvůli cukrovce prodělala několik amputací a konec života strávila na invalidním vozíku. Pečovala o ni dcera, kterou si prosadila, přestože to znamenalo konec prvního manželství. Zemřela v domácí péči v prosinci 2012.

Zdroje článku: