Tipy na napínavé filmy, kde se vše točí kolem lupičů, nebezpečí a balíku peněz

Tipy na napínavé filmy, kde se vše točí kolem lupičů, nebezpečí a balíku peněz
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Kinosál je vynikajícím prostředím pro silné emoce. Tma v sále, velké plátno, izolace od okolního hluku, výborné ozvučení prostoru. To vše vytváří trochu magickou a poutavou atmosféru. Možná právě proto se v kinech daří filmům plným akce, napětí a adrenalinu.

Právě takové jsou filmy o velkých loupežích, které nabízí koktejl akce, nebezpečí a přátelství, okořeněný sympatickými hrdiny. Na adrenalinové filmy, které si nás získaly v kinech, se za čas rádi podíváme i doma.

Quentin Tarantino, Michael Mann, Spike Lee a další známí režiséři si tento žánr vyzkoušeli a vznikla celá řada zajímavých snímků.

Gauneři (1992, hodnocení 86 %)

Ještě před slavnými filmy Pulp Fiction: Historky z podsvětí, Kill Bill, Hanební pancharti nebo Nespoutaný Django, se Tarantino pustil do natáčení filmu Gauneři. Šlo o první velký režisérský projekt, který si Tarantino natočil podle svého scénáře. A právě tímto filmem se režisér vyprofiloval a proslavil. Film výrazným způsobem ovlivnil žánr „loupežných“ filmů v americké kinematografii a jde o film, který je plný krve, násilí, střílení a napětí.

Příběh představuje šest lupičů, kteří mají provést loupež diamantů. Lupiči se navzájem neznají, ale všichni mají být zkušení. V zájmu zachování anonymity mají přezdívky. Akce ale nedopadne podle plánu a na místě se objeví policie. Dojde na přestřelku a útěk a mezi muži zavládne nedůvěra. Film už je považovaný za americkou klasiku a patří mezi nejlepší filmy tohoto žánru. Ve snímku si zahráli Harvey Keitel, Tim Roth, Michael Madsen, Chris Penn, Steve Buscemi. Ani Tarantino neodolal a ve filmu si zahrál.

Nelítostný souboj (1995, hodnocení 88 %)

Film podle scénáře a v režii Michaela Manna nemá žádnou převratnou zápletku, ale celý film je mistrovsky natočený a plný napětí, které doplňuje výrazná herecká dvojice Robert De Niro a Al Pacino. Jeden vystupuje v roli velice zdatného lupiče a druhý je vytrvalým policejním poručíkem, který je mu na stopě. Oba muži jsou stejně schopní a posedlí. I přes délku 170 minut si film drží skvělé tempo a mimořádně povedené herecké obsazení je bonusem.

Dannyho parťáci (2001, hodnocení 83 %)

Trochu jiný styl bez záplavy násilí a potoků krve představuje režijní projekt Stevena Soderbergha. Místo násilí zde lupiči vsadili na brilantní plán. Gang, který dal dohromady Danny Ocean se zaměřuje na kasina v Las Vegas. Film je hlavně zábavný, a i na elitním hereckém obsazení je vidět, že se herci během natáčení dobře bavili. Známé herecké tváře jako George Cloney, Brad Pitt, Julia Roberts, Matt Damon, Andy Garcia nebo Casey Affleck přilákaly do kin davy lidí a film si vysloužil dvě pokračování.

Přitom nešlo o originální projekt. V roce 1960 vznikl film pod názvem Dannyho jedenáctka s hvězdným Frankem Sinatrou.

Spojenec (2006, hodnocení 80 %)

Stejně vydařený je film režírovaný Spekem Lee. Vše se točí kolem loupeže v bance a tajemného obsahu jedné z bezpečnostních schránek. Film je plný zvratů a konfrontací mezi policejním vyjednavačem a vůdcem zlodějů. Dvojici hereckých veteránů Denzela Washingtona a Clivea Ovena doplňuje v zajímavé roli Jodie Foster.

Město (2010, hodnocení 79 %)

Hezounek Ben Affleck si tentokrát svou filmovou roli i zrežíroval a na režisérského zelenáče si nevedl špatně. Příběh je zasazený do Bostonu, kde se akce zlodějského gangu trochu zkomplikuje a jak už to bývá, za komplikacemi stojí žena. Děj je ale plný napětí a rozhodně upoutá divákovu pozornost, a to i díky opravdu povedené režii i hereckému obsazení, kde se předvedli Rebecca Hall, Jon Hamm, Jeremy Renner, Black Lively, Owen Burke.

Zdroj: