KVÍZ: Poznejte akční filmy podle jedné věty

KVÍZ: Poznejte akční filmy podle jedné věty
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Akční filmy tak, jak je známe dnes, se začaly formovat teprve koncem 70. let. Následovala smršť kultovních filmů, jejichž legendární hlášky si dnes připomeneme.

Akční filmy zažily největší rozmach v 80. a 90. letech minulého století. Jsou neomylně spjaty se jmény jako Arnold Schwarzenegger, Sylvester Stallone či Bruce Willis. Drsní hoši, kteří holýma rukama přemohli i sebevětšího grizzlyho, bosí a polonazí se plazili střepy a ohněm a každých pár minut mezi zuby procedili neuvěřitelně vtipnou hlášku, zatímco plivali krev. Na tyto největší drsňáky asi nejde zapomenout, takže tento kvíz by měl být hračkou.

Bitva svalů

Zhruba do poloviny 70. let minulého století představovaly akční filmy gentlemanské přestřelky, případně honičky v autech. To se však velmi rychle změnilo s nástupem svalovců, a to v čele s Arnoldem Schwarzeneggerem a Sylvestrem Stallonem. Tito dva herci se poprvé setkali v roce 1977, kdy spolu seděli u jednoho stolu na 34. předávání cen Zlatý glóbus, kde byl film Rocky (v hlavní roli se Stallonem, který si film i napsal) nominován na šest kategorií, ale zvítězil pouze v jedné. Schwarzenegger se mu posmíval, že toho tolik prohrál. Sám byl nominován na Novou hvězdu roku za film Stay Hungry, kterou vyhrál. Film Rocky však nakonec získal cenu za nejlepší film, načež Stallone po Schwarzeneggerovi hodil květinové aranžmá. Špičkování se oběma zkrátka trochu vymklo z rukou a zrodila se neuvěřitelná rivalita, která trvala 20 let.

Oba na sebe navzájem útočili v tisku a snažili se překonat v počtu zabití na plátně a ve velikosti použitých zbraních. Sylvester Stallone v dokumentu společnosti Netflix „Arnold“ vtipkuje, že se se Schwarzeneggerem celé roky předháněli v tom, kdo zajde dál. Když měl jeden kulovnici, druhý vytáhl bazuku, když jeden zabil 30 chlapů, druhý jich zabil 50. Akční filmy těchto dvou herců tak nabývaly naprosto nesmyslných rozměrů. Až už moc nebylo kam dál zajít. V tu chvíli Stallone uznal, že Schwarzenegger vyhrál.

Rivalita však pokračovala až do konce 90. let, kdy vliv obou herců začal klesat a oni se rozhodli, že už není s kým bojovat. Nastal klid zbraní. Herci spolu pak dokonce i pracovali na společných projektech. Schwarzenegger také pozval Stallonea na několik slavnostních událostí během svého politického působení coby guvernér Kalifornie. 

 

Zdroje článku: