KVÍZ: Poklad na Stříbrném jezeře ztratil ze svého kouzla jen málo

KVÍZ: Poklad na Stříbrném jezeře ztratil ze svého kouzla jen málo
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
V roce 1962 natočil německý režisér Harald Reinl filmovou adaptaci románu Karla Maye Poklad na Stříbrném jezeře. Stvořil tím filmovou legendu – alespoň tedy v některých zemích střední a západní Evropy.

Také pro představitele hlavních rolí se podstatným způsobem změnila podoba jejich kariéry. Pro Lexe Barkera coby Old Shatterhanda a Pierra Brice jako Vinnetoua se jednalo o životní role, které si v následujících letech zopakovali na stříbrném plátně ještě několikrát. Pierre Brice ztvárnil Vinnetoua dokonce i v televizním seriálu a dlouhá léta se do kostýmu náčelníka Apačů převlékal i v divadle pod širým nebem.

Evropská odpověď na hollywodské westerny

V padesátých letech se těšily velké popularitě americké westernové filmy s herci, mezi něž patřil například John Wayne. V letech šedesátých v reakci na ně v Evropě vznikly dva typy odpovědí. Tu první představovaly tzv. spaghetti westerny. Ty byly v Evropě natáčené, byť v americké produkci, pod taktovkou režiséra Sergia Leoneho. Jeho nejznámějším westernem je Tenkrát na západě z roku 1968. Tou druhou byla poté právě filmová zpracování Mayovek.

Úspěch v Evropě

Poklad na Stříbrném jezeře se sice nikdy neprosadil mimo Evropu, zato v ní se ale stal okamžitým hitem. Diváci si zamilovali přímočaré dobrodružství sympatických a ideálních hrdinů bojujících na straně dobra proti zlu a bezpráví. K úspěchu Pokladu na Stříbrném jezeře velkou měrou přispěly i skvěle zvolené exteriéry. Nádherná krajina jugoslávských národních parků dodala filmům ty nejlepší možné kulisy, které navíc podpořila krásná hudba skladatele Martina Bottchera.

Úspěch filmu Poklad na Stříbrném jezeře odstartoval celou dlouhou sérii filmových zpracování knih Karla Maye. Nejprve následovala trilogie Vinnetou, Vinnetou – Rudý Gentleman a Vinnetou – Poslední výstřel, aby se dále objevila celá řada dalších filmů. Některé z nich se sice soustředily i na dobrodružství Old Shatterhanda na Blízkém východě, většina jich ale zůstala na amerických prériích.

Poklad na Stříbrném jezeře a další filmy o Vinnetouovi byly nesmírně populární i v tehdejším Československu, kde si udržují tuto popularitu dodnes. Televize filmy pravidelně reprízují, přičemž nemají o diváky nikdy nouzi. Zajímavostí je, že i přes velkou popularitu se ve své době dostaly do československých kin jen některé filmy ze série – se zbytkem se diváci mohli seznámit až po roce 1989, kdy filmy vyšly na videokazetách. K postavám Vinnetoua a Old Shatterhanda neodmyslitelně patří také hlasy Stanislava Fišera a Vladimíra Ráže, kteří je nadabovali.

 

Zdroje článku: