Western: Žánr, který inspiroval ty nejlepší režiséry a ti nabídli divákům pestrou podívanou a skvělé příběhy

Western: Žánr, který inspiroval ty nejlepší režiséry a ti nabídli divákům pestrou podívanou a skvělé příběhy
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Filmovým putováním mezi žánry narazíte na snímky inspirované objevováním Západu, krásou divokých krajů plných indiánů, dobrodružstvím legendárních hrdinů, nepřátelstvím, honbou za zlatem a půdou, pokrevními pouty i přátelstvím a láskou.

Pojďme si spolu pár snímků připomenout, možná najdete tu pravou zábavu na oddechový večer.

Django (1966)

Hodnocení 72 %, režie Sergio Corbucci

V úvodní scéně kráčí osamělý muž a táhne rakev. Ten muž je Django. Z Franca Nera, který si postavu zahrál, se stala po tomto snímku herecká hvězda. Poté co zachrání ženu před mexickými bandity, přichází Django do města, kde se hned zaplete do války.

Snímek si získal reputaci jednoho z nejnásilnějších filmů, které byly kdy natočeny. V mnoha zemích se dlouhá léta nesměl promítat. Inspiroval desítky filmů, které mají v názvu „Django“.

Stopaři (1956)

Hodnocení 75 %, režie John Ford

U nás méně známý příběh je považovaný za nejlepší filmovou roli, jakou John Wayne ztvárnil. Příběh Ethana Edwarse, který neúnavně několik let pátrá po neteři, kterou unesli Komančové, vychází ze skutečné události. V roce 1856 byla unesená indiány Parkerova neteř z pevnosti. Ten ji dlouhé roky hledal. Nakonec byla objevena až v roce 1860 a byla již asimilovaná do indiánského kmene a neuměla ani anglicky.

Malý unavený Joe (1972)

Hodnocení 78 %, režie Enzo Barboni

Terence Hill jako Trinita (u nás Joe) a Bud Spencer v roli Bambina se potkávají v rodné chatrči a vyráží spolu na dobrodružnou cestu. Humor a výborně sehraná dvojice, která se zde potkává už v sedmém společném snímku, baví diváky už dlouhá léta.

V pravé poledne (1952)

Hodnocení 79 %, režie Fred Zinnemann

Příběh šerifa Willyho Kanea v podání oscarového Garyho Coopera a jeho manželky Amy ztvárněné budoucí monackou kněžnou Grace Kellyovou. Šerif, který se čerstvě oženil, se chystá opustit město. Jenže zjistí, že se blíží muž, kterého dostal do vězení. A chce se šerifovi pomstít.

El Dorado (1967)

Hodnocení 82 %, režie Howard Hawks

Osvědčený kovbojský příběh o souboji dobra se zlem a chlapské cti a nutnosti pomáhat slabším. To vše je ochuceno trochou humoru. V hlavních rolích John Wayne a Robert Mitchum.

Nespoutaný Django (2012)

Hodnocení 88 %, režie Quentin Tarantino

Jižanské drama nás zavede do éry otroctví před vypuknutím Občanské války. Děj v podání hvězd jako jsou Jamie Fox, Samuel L. Jackson, Leonardo DiCaprio a Christoph Waltz udělal z filmu jeden z nejlepších westernů posledních let.

Butch Cassidy a Sundance Kid (1969)

Hodnocení 89 %, režie George Roy Hill

Píše se rok 1900. Paul Newman a Robert Redford jako bandité Butch a Sundance se rozhodnou dvakrát přepadnout Union Pacific Express. Podruhé se něco pokazí. Atypický western, který s velkou ironií a lehkostí vypráví dobrodružství těchto dvou chlapíků.

Sedm statečných (1960)

Hodnocení 90 %, režie John Sturges

Celá paleta hvězd jako Yul Brynner, Ali Wallach, Steve McQuinn, Charles Bronson vás vtáhnou do děje, kde vesničané trpí pod nájezdy banditů vedených pověstným Calverou a požádají o pomoc pistolníka Chrise.

Zajímavostí je, že kvůli natáčení byla v Mexiku postavená celá vesnice.

Hodný, zlý a ošklivý (1966)

Hodnocení 90 %, režie Sergio Leone (hudba Ennio Morricone)

Jeden ze skvělých westernů, kde si zahrál Clint Eastwood. Film je hodnocený jako jeden z nejlepších westernů všech dob. Zajímavostí je, že prvních deset minut filmu je beze slov. Ve filmu je scéna španělských vojáků, kde si zahrálo 1500 komparzistů. Ve filmu mluvilo jen 5 herců anglicky, zbytek se domlouval italsky a španělsky a komunikace byla dost složitá. Herci věděli, že budou nadabovaní, takže občas při natáčení s texty hodně improvizovali.

Tenkrát na západě (1968)

Hodnocení 91 %, režie Sergio Leone (hudba Ennio Morricone)

Henri Fonda, Claudia Cardinale, Jason Robards, Charles Bronson si zahráli ve westernu s nejslavnější filmovou hudbou všech dob.

Film se stal westernovou legendou. Vychutnejte si esenci skutečného chlapáctví, kdy se hraje vždy o čest a také smyslnou Claudii Cardinale v její nejslavnější roli.