KVÍZ: Ověřte si, jak dobře znáte české filmové písničky

KVÍZ: Ověřte si, jak dobře znáte české filmové písničky
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Hudba je neodmyslitelnou součástí nejenom koncertů, ale také filmového umění. Každý dobrý film je doprovázen i muzikou, kterou si diváci po zhlédnutí snímku v hlavě ještě dlouho broukají. Vyzkoušejte si v našem kvízu, jak dobře jste na tom se znalostí českých filmových písniček.

Za hudbu k filmu lze získat Českého lva

To, že je hudba opravdu důležitou součástí filmů, pohádek i seriálů, dokazuje i fakt, že je každoročně udělován Český lev za nejlepší hudbu. Mezi jeho držitele patří například Michael Kocáb, Ondřej Soukup nebo Ivan Hlas.

Úspěch se může dostavit i bez získání ocenění

Mezi jednoho z těch, kdo na Českého lva nedosáhl, patří Karel Svoboda. Ten je neodmyslitelně spjat nejenom s muzikály, ale i nejedním filmovým hitem. Hudebně se podílel například na filmu Noc klavíristy, Zítra vstanu a opatřím se čajem, Cirkus Humberto, Milenci a vrazi či Smrt Stopařek. Byla to právě hudba, která v kriminálních filmech, jakým je například Smrt stopařek, dokázala vytvořit napínavou atmosféru, při níž tuhla krev v žilách.

Českého lva nezískal ani Karel Svoboda, ani Jaroslav Uhlíř

Není to ale pouze Karel Svoboda, kdo Českého lva nikdy nezískal, přestože je ale podepsán pod kvalitními písněmi, které doprovází oblíbené české filmy. Mezi další patří i Jaroslav Uhlíř. Ten stojí za hudbou například k filmu Vratné lahve, Utopím si ho sám, Bloudění orientačního běžce či Vrchní, prchni.

Poslední ze zmiňovaných snímků, komedie Vrchní, prchni, byl vytvořen ve spolupráci Ladislava Smoljaka se Zdeňkem Svěrákem. Hlavní píseň Severní vítr jej doprovází nejenom při závěrečných titulcích, ale také během nejzajímavějších pasáží.

Kvíz o písničkách českých filmů máte za sebou. Doufáme, že jsme vás inspirovali a s českými klasikami i novinkami posledních let si užijete příjemný večer. Některé z filmových písniček pak jistě nebudete moci dostat z hlavy.

Zdroje článku: