Která je ta vaše oblíbená aneb Komedie, které se točily na sněhu

Která je ta vaše oblíbená aneb Komedie, které se točily na sněhu
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Patří k oblíbeným evergreenům, na které si i v uspěchané době najdeme čas. Mezi ty nejoblíbenější české komedie se řadí právě ty, kde si herci užili pořádnou zimu a nevyhnuli se ani úrazům. Všichni ale z natáčení odcházeli s celou řadou zážitků.

Jak vytrhnout velrybě stoličku

V roce 1977 potěšil diváky na Štědrý den malý rošťák v komedii režisérky Marie Poledňákové. Sledovalo ho tenkrát 87 % domácností a Tomáš Holý tak odstartoval krátkou, ale hvězdnou hereckou kariéru.

Vašek se spolu se svou filmovou maminkou Janou Preissovou vypravil do horské chaty Sněhurka ve Špindlerové Mlýně. Vašek si konečně prosadil svou a dlouho odkládané zimní prázdniny na horách se uskutečnily.

Malý Tomáš nebyl žádný zkušený lyžař a nejnáročnější scény na lyžích za něj natočil dublér – chlapec, který vyrostl na horách a lyžovat začal v útlém věku. Dodnes se diváci baví tím, že odhalují záběry, kde je Tomáš a kde za něj zaskakuje náhradník. Ten je údajně urostlejší a rozdíl v postavě je patrný na první pohled.

Jana Preissová sice jako profesionální baletka ve své roli měla zakázáno lyžovat, aby se nezranila, ale v reálu byla výbornou lyžařkou, i když před sjezdem dávala přednost běžkám, protože měla ráda pohyb.

S tebou mě baví svět

Na další horské chatě se sešla pod taktovkou Marie Poledňákové celá tlupa dětí. Nakonec však měla režisérka plnou hlavu starostí hlavně kvůli dospělým hercům. Julius Satinský se jí pro roli pohodového otce hodně zamlouval, a tak přehlédla narážky kolegů, že trochu víc pije. Také si nikdo nevzpomínal, že by někdy slyšel o Satinského lyžařské vášni.

To už sice Poledňáková zpozorněla, ale když jí poťouchlý Postránecký uklidnil, že Julo ve volném čase pracuje jako trenér lyžování ve Vysokých Tatrách, ztratila ostražitost. Postránecký se musel ohromně bavit, dokonce vyvrátil i fámy o Satinského slabosti pro alkohol. Natáčení v zasněžené krajině už tak veselé nebylo. Příliš pozdě režisérka zjistila, že si Satinský přivezl především notnou dávku borovičky, údajně na špatný žaludek.

O tom, že by se mohl postavit na lyže a alespoň předstírat, že lyžuje, nemohla být ani řeč. Naštěstí ho zastoupil produkční Jan Balzer.

Ani Postránecký však lyžařským uměním neoplýval a možná proto doporučoval kamaráda Satinského, aby nebyl v maléru sám, až to praskne. Postránecký sice Poledňákové s kamennou tváří tvrdil, že se narodil s lyžemi na nohou, ale neplánovaně se mu podařilo zbourat kadibudku a poškodit vypůjčené lyžařské vybavení. Kouzlo filmového střihu však takové drobnosti divákovi skrylo.

Anděl na horách

Na hory zavítal i Jaroslav Marvan v oblíbené komedii Bořivoje Zemana. Věčně nevrlý revizor Gustav Anděl si odnesl nejvíce šrámů. S kameramanem se vydal na saních do údolí na panáka a skončil se zlomenou nohou, vyvrtnutým kotníkem a přetrhanými šlachami. Lenošit v nemocnici však dlouho nemohl. Byl produkcí upozorněn, že další prodlení by mohlo způsobit pořádný vítr v jeho peněžence. Před hotel se musel navážet sníh nákladními vozy a také prostoje v natáčení nevěstily pro Marvana nic dobrého.

Marvan tak k natáčení přistoupil jako profesionál a na saních svištěl z kopce i se sádrou na noze. Ve štábu nebyl sám, kdo přišel k úrazu. Ruce i nohy měli zlámané i kameramani a technici. Vyvrtlé kotníky měli i Stella Zázvorková a Josef Kemr.

Homolka a Tobolka

Na rekreaci do Špindlerova Mlýna se v režii Jaroslava Papouška vydala i jedna z nejznámějších českých filmových rodin. Homolkovi nikde nemohli chybět.

Všechny drobné patálie se sněhem a zimou zcela zastínila vyhraná sázka Heleny Růžičkové a Jiřího Hrzána. Ti vyhráli sázku, že drobný Hrzán dokáže na rukách přenést Helenu Růžičkovou přes celý sál tam a zpět. O parádním mejdanu, kde teklo šampaňské proudem, se psalo i v tisku. Údajně se v něm herci i koupali, ale to Růžičková popřela s tím, že vše poctivě vypili.

Zdroje článku:
  • Staré dobré časy, nakladatelství RF Hobby,
  • Autorský text