Nejslavnější roli, kterou Jaroslav Marvan vytvořil, neměl moc rád

Nejslavnější roli, kterou Jaroslav Marvan vytvořil, neměl moc rád
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Vyrůstal trochu ve stínu staršího bratra Josefa. V něm se rodiče viděli a on jejich očekávání naplnil. Byl skvělým sportovcem, který hrál fotbal. Měl také výborný hlas a sluch, takže krásně zpíval a občas zkusil i divadlo. Jaroslav byl podle rodičů trochu pohodlnější a méně se snažil vyniknout.

Než aby podstoupil sportovní dril, aby mohl být ve školním družstvu, raději si užíval obyčejné klukovské války, jak už to v chudých čtvrtích Prahy bylo zvykem. Starší Josef byl na gymnáziu tak zdatný, že doučoval synky z bohatších rodin a do rodinného rozpočtu tak dokázal svou trochou přispívat. Byl tak dobře zapsaný, že mladšího Jaroslava přijali bez přijímacích zkoušek.

Rodinou idylku narušila 1. světová válka a starší Josef narukoval k plzeňskému regimentu. Opět byl plný nadšení, aby se stal úspěšným. Rychle se naučil německy a netrvalo mu ani rok, aby si vysloužil důstojnickou šavli. Po necelých dvou letech ve službě padl na území dnešního Srbska.

Jaroslav tak trochu začal žít život svého bratra a dal se k ochotníkům. Na přání otce se stal státním úředníkem a kvůli rychlejšímu pracovnímu postupu a s vidinou úlevy od vojny, odešel na Podkarpatskou Rus.

Kromě strachu z vojny, aby nedopadl jako bratr, si oddechl s odchodem i proto, že se nemusel denně dívat na smutnou matku, která se nedokázala se smrtí Josefa vyrovnat. Také se chtěl více věnovat divadlu, aniž by ho rodiče kontrolovali. A u divadla zůstal i po návratu do Prahy. A šlo to rychle.

Bouše, Brůžek a Vacátko
Bouše, Brůžek a Vacátko | Zdroj: Jindřich Panáček / © Česká televize

V Užhorodu nasbíral řadu zkušeností a dotáhl to až na šéfrežiséra. Na přímluvu kamaráda dostal místo u samotného Vlasty Buriana. Ani s prosazením ve filmovém průmyslu to neměl moc složité.

Jeho nejslavnější role vznikla až o mnoho let později v seriálu Hříšní lidé města pražského, který vznikal v letech 1968 až 1969. Spolu s celovečerními filmy strávil v kostýmu rady Karla Vacátka čtyři roky a nevzpomínal na ně rád. Tvrdil, že měl celé čtyři roky jeden filmový kostým, který už byl nošený, límec byl moc tvrdý a pořád ho škrtil.

Jednalo se o první kriminalistický seriál Československé televize a zároveň první seriál, který byl vysílán v tzv. "týdnovém" režimu. Prvního uvedení na obrazovkách se dočkal v roce 1969 od září do prosince. Byl to také první seriál, který měl podle světového trendu 13 epizod.

A samozřejmě, že by kriminální rada Vacátko nebyl tak populární, kdyby jeho tým netvořili pánové Mrázek (František Filipovský), Brůžek (Josef Bláha) a Bouše (Josef Vinklář).

K vidění od 5. 7. večer na ČT1.

Zdroje článku: