Jan Žižka (2021): Film o jednom ze 7 nikdy neporažených vojevůdců všech dob se natáčel v Českém krase

Jan Žižka (2021): Film o jednom ze 7 nikdy neporažených vojevůdců všech dob se natáčel v Českém krase
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Vedle Čingischána a Alexandra Velikého má také česká země jednoho hrdinu, který nebyl nikdy poražen – Jana Žižku. Historický velkofilm se od začátku natáčení připravoval 8 let, a původní rozpočet několikanásobně překročil.

Konečně jsme se dočkali. Historický velkofilm, který se zapíše do dějin české kinematografie jako doposud nejdražší film, má premiéru naplánovanou na příští rok. Režisér a scénárista celého projektu, Petr Jákl, se nechal slyšet, že inspirací pro natočení filmu z českého prostředí mu byly filmy jako Statečné srdce Gladiátor nebo Poslední Samuraj.

Natáčení se odehrávalo z velké části v CHKO Český kras.

Jednou z lokací byl i velmi oblíbený lom Amerika, který bude na filmovém plátně dokonalou kulisou. Po natáčení tam zbyla jen velká rudá skvrna.

Další místo natáčení, lom U Chlumu, také neunikl krajinný změnám. Není divu – po mnoho natáčecích dnů se tam prohánělo na 30 koní, 150 lidí a bezpočet povozů. Zůstal prach, zadupaná země, a zmizela jedna z cest do Netopýří jeskyně. I to patří k natáčení velkofilmu.

Rozpočet filmu

Film měl původní rozpočet okolo 80 miliónů korun. To se ale nepodařilo dodržet, a odhadovaný rozpočet byl mnohonásobně překročen, když se konečná cena filmu vyšplhala na neskutečnou hranici půl miliardy českých korun. Je to bezpečně nejdražší film české kinematografie.

Už teď se na něj těšíme!