Filmy točené z pohledu počítačové obrazovky: nový filmový formát se stává stále oblíbenějším

Filmy točené z pohledu počítačové obrazovky: nový filmový formát se stává stále oblíbenějším
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Na počítačích trávíme stále více času. Ať už pracujeme, nebo si třeba píšeme s přáteli, naše fotky, vzpomínky a možná i tajemství v nich zůstanou navždy. A někdy se to může otočit proti nám. Toho využili i filmový tvůrci a zrodil se tak úplně nový filmový formát.

Ten spočívá v tom, že celé dění sledujeme jen z pohledu obrazovky počítače a mobilního telefonu. Vidíme tedy zprávy, videohovory, internetová vyhledávání, zkrátka všechno, co hlavní postava na počítači dělá. Tyto části dohromady dávají celkový příběh a postupné gradování ho dělá ještě napínavějším. Vysoký rozpočet tu rozhodně není potřeba, a tak šanci dostanou i méně známí režiséři

Filmy většinou upozorňují na nebezpečí internetu a lidí, které na něm můžete potkat. Často vám z toho bude až běhat mráz po zádech. Téměř všechny jsou totiž v hororovém nebo thrillerovém žánru a počítačové prostředí jim na děsivosti jen přidává. Podívejte se na 5 oblíbených filmů z této kategorie!

1) Face 2 Face - 83 %

Face 2 Face má nejlepší hodnocení z našeho seznamu, ale není vůbec strašidelný ani nepoukazuje na nebezpečí internetu. Jde totiž o drama o dvou teenagerech Teelovi (Daniel Amerman) a Madison (Daniela Bobadilla), kamarádů z dětství, kteří si k sobě po několika letech znovu najdou cestu a spojí se přes videochat. Z útržků z jejich hovorů se stále dozvídáme více o jejich životech, stejně jako oni sami o sobě. Společně sdílí své šťastné zážitky, ale později i ty smutné...

Příběh je upřímný a opravdový, ukazuje nám šťastné okamžiky, ale hlavně problémy dospívajících lidí, kteří se v životě pořád cítí tak trochu ztraceni.

2) Pátrání (Searching) - 77 %

V hlavní roli tohoto thrilleru se nám představí John Cho. Film zobrazuje příběh Davida Kima (John Cho) a jeho šesnáctileté dcery Margot. Když Margot jednoho dne nečekaně zmizí, policie se hned pouští do vyšetřování. Ani po několika dnech však nemá žádnou stopu, a tak se její otec rozhodne prohledat její počítač a kontaktovat její přátele. Nakonec zjišťuje, že jeho dcera není tak úplně bez chybičky a všechno je jinak než se zdá.

Jde o moderní thriller, který má ukázat, jak zranitelné jsou děti v dnešní době jen kvůli internetu. Děj se posouvá rychlým tempem a vše postupně v útřižcích informací graduje, což tvoří skvělou atmosféru thrilleru. Navíc film může nabídnout známou tvář, která přitáhne mnohem větší množství diváků.

3) Teror na síti (Cyberbully) - 69 %

Ve filmu se jako dospívající dívka Casey objeví Maisie Williams, která se na internetu setká s kyberšikanou. Anonymní hacker chce zveřejnit její soukromé fotografie a ona se mu v tom snaží, co nejrychleji zabránit. Vše začíná pomalu a nenápadně, až se nakonec vše obrátí proti ní a její kyberstalker jí násilně vnikne do počítače.

Film je inspirován řadou skutečných případů, což ho dělá ještě děsivějším.

4) The Den - 63 %

Elizabeth pracuje jako testovací uživatelka nové chatovací sítě The Den. Zpočátku nudná práce se mění v něco zcela jiného po zmizení jejího přítele Damiena. Elizabeth se tedy pouští do pátrání a snaží se najít kohokoliv, kdo by jí mohl pomoct. Vše se ale nakonec zvrtne a sama se ocitne v beznadějné pasti.

Komunikace prostřednictvím chatovací sítě je zase něco úplně nového, film skvěle zachycuje strašidelné momenty plné zoufalství, které tyto anonymní internetové útoky přináší.

5) Odebrat z přátel (Unfriended) - 51 %

Lana Barns byla obyčejná středoškolačka, dokud se však na internetu neobjevilo video, kvůli kterému dříve oblíbená školní kráska spáchala sebevraždu. V den výročí její smrti se parta jejích spolužáků sejde na videochatu, kde se ale později objeví nečekaný host, který z chatu nejde odebrat. Chce vědět, kdo na internet nahrál video, které Lanu stálo život. A nekončí pouze u výhružek, neznámý uživatel totiž nemá problém s nimi hrát hru na život a na smrt dokud se odpověď nedozví. Nakonec se v diskuzi objeví i jejich údajně mrtvá spolužačka Lana Barns...

I přes nízké hodnocení filmu, byl jedním z prvních známých snímků tohoto formátu. Zápletka a celkové zpracování však není tak zajímavé jako u ostatních z nich, jednoznačně ale jde o ten nejhororovější.

V roce 2018 byl natočen druhý díl tohoto filmu Odebrat z přátel: Dark web.

Jeden z nejnovějších filmů tohoto formátu je také horor Host (2020), který se dokonce odehrává během koronavirové krize.