Jak vyrobit vraha: Nedostatek pokory

Jak vyrobit vraha: Nedostatek pokory
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Minule jsme se rozloučili v okamžiku, kdy se porota usnesla na verdiktu v případu Stevena Averyho. Na Stevena čeká ještě ortel soudce, který určuje délku trestu a případné podmínky k podmíněnému propuštění.

Tento díl patří Brendanovi, kterému se jeho zmatené výpovědi vymstily. Ve své naivitě a prostotě se domníval, že když odsouhlasí vyšetřovatelům vše, co od něj budou chtít (to vše s opakovaným ujišťováním, že on za nic nemůže a oni to moc dobře vědí), bude mu dovoleno se co nejdříve vrátit domů. Ale nebylo.

Soudní proces

Přichází jeho osudové momenty. Úvodní řeč v podání stejného žalobce je zaměřená na Brendanovo přiznání k násilí vykonaném na mladé ženě. Znovu popisuje násilné řádění Stevena, kterému měl Brendan přihlížet, a nakonec se do něj i zapojit.

Obhajoba staví na tom, že se na místě údajného zločinu nenašla žádná stopa po přítomnosti mladíka. Advokát také upozornil na mládí obžalovaného a jeho snadnou ovlivnitelnost ze strany vyšetřujících detektivů.

U soudu se přehrávali jeho výpovědi a vypovídal i detektiv, který byl s mladíkem často v kontaktu. Svědčila i patnáctiletá sestřenice, která přiznala, že si vymyslela některá fakta, která sdělila policii. Šlo o to, že původně uvedla, že chlapec jí měl popsat části lidského těla v ohni, což teď popřela a dodala, že tyto informace měla z médií.

Bratr zavražděné obratem svědkyni označil za lhářku, která chce krýt příbuzného.

V soudní síni vypovídal i Brendan o telefonátu Stevena, který ho zval na táborák, kdy pálil nepotřebné věci z okolí domu. Vypověděl, že o Tereze slyšel poprvé z televize a že policii ve výpovědích lhal. Inspiraci o svázané ženě našel v knihách.

Přišel čas poroty

Vypadá to, že porotci k rozhodování o osudu člověka moc času nepotřebovali, a ještě stejný den vynesli verdikt.

  • vinný ze spoluúčasti na vraždě prvního stupně
  • vinný ze zohavení těla
  • vinný ze spoluúčasti na sexuálním napadení

To je pro sotva sedmnáctiletého mladíka doživotní trest.

1. červenec 2007

Soudce vynesl rozsudek pro Stevena Averyho.

Soudce uvedl, že je Steven pravděpodobně nejnebezpečnější člověk, jaký kdy v jeho soudní síni byl a že nevěří, že by mu možnost podmínečného propuštění pomohla. Odsoudil ho na doživotí s možností požádat o podmínečné propuštění v roce 2048.

Zdroj: