Jak vyrobit vraha: Příprava obhajoby

Jak vyrobit vraha: Příprava obhajoby
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Na pozemku rodiny Stevena Averyho se to stále hemží policisty, kteří dokola vše prohledávají, aby našli další důkazy, kterými by své vražedné teorie doložili. Zřejmě si moc dobře uvědomují, že ještě nic nemají jisté a jak jde čas, i zájem lidí o krvavou historku, kterou vypustili do světa, upadá.

U soudu se střídají svědci

U soudu se opět řešila možnost podstrčení klíče do Stevenova karavanu. Advokáti mají představu o tom, kdo klíč od automobilu mrtvé ženy u Stevena pohodil, ale nemají žádnou možnost to dokázat. A protože jde o policistu, který byl zainteresovaný v usvědčování Stevena při prvním odsouzení, je to vše hodně složité. Žaloba se stále snaží vytvářet obraz čestných a spravedlivých policistů, kteří jsou takovými teoriemi uráženi a zesměšňováni.

Stále častěji se výpovědi u soudu vrací k situaci, kdy policisté z okresu Manitowoc, kteří byli ve střetu zájmu se Stevenem kvůli jeho žalobě a žádosti o odškodnění z neoprávněného věznění v prvním případu, neměli vyvíjet žádnou aktivitu ohledně vyšetřování druhého případu. Přestože vyšetřováním byl oficiálně pověřený sousední okres, místní policisté se pořád snažili co nejvíce do případu zapojit. Byli to také oni, kdo objevili klíč od auta zavražděné u Stevena doma, přestože prostor, kde ho nalezli, byl už předtím opakovaně prohledaný a fotografovaný. To by v normálním případě mělo zpochybnit věrohodnost důkazů a policistů, ale tady nejde o normální případ a zajímavé je, že místní policisté na tiskových konferencích už od začátku vyšetřování tvrdí, že do něj nezasahují.

Steven se stále užírá ve věznici a přirovnává vyšetřování i probíhající soud se svým minulým odsouzením. Cítí stejnou bezmoc. Tentokrát má ale dva výborné advokáty. Bude to ale stačit?

Stopy krve

A pojďme se teď vrátit ke krevním stopám v autě Terezy a k poškozenému obalu na vzorku krve Stevena. Je třeba dodat, že krev, která se ukládá, obsahuje konzervační látku, která zaručí, že se krev nezkazí. Obhajoba se snažila najít laboratoř, která by provedla test, zda Stevenova krev v autě obsahuje tento konzervant. Marně. Takové testy už se nedělají, protože nebyly spolehlivé. Původně je dělala FBI. Státu se ale nějak podařilo FBI přesvědčit, aby testy udělali. FBI tedy na základě testů, které sama zavrhla, přišla k soudu se závěrem, že krev z auta neobsahovala konzervanty a soud tento závěr přijal. Proč FBI změnila na spolehlivost testů názor? Pokud tedy krev nepocházela z krevního vzorku, proč byl jeho obal narušený? Dozvíme se to někdy?

Určitě zajímavá je i skutečnost, že se do místního archivu spisů a důkazů bez velkých problémů může dostat kdokoliv z policistů od šerifa z okresu Manitowoc. Dokonce mají univerzální klíč.

Původně FBI uvedla, že testy, které se už přes 10 let nedělají, budou trvat měsíce. Za pár týdnů měli vše hotové. Někdo asi hodně spěchá, aby byl proces ukončen. Když žádal Steven u prvního odsouzení o testy DNA, čekal rok.

Zůstávají pouze tři body původního obvinění

Malý úspěch se obhájcům Stevena přece jen podařil a na jejich žádost soudce zrušil poslední z trojice obvinění, které byly vzneseny dodatečně poté, co do příběhu přišel mladíček Brandan, který neustále měnil výpovědi. Vykonstruované svědectví Brendana je tedy definitivně odstraněno. Zřejmě i stát si uvědomil, jak nevěrohodně mladík vypovídal a že by při konfrontaci se Stevenem u soudu žalobci neposloužil.

Je to už 16 měsíců, co se tento případ řeší. Všichni už to chtějí mít za sebou.

Zdroj: