Jak vyrobit vraha: Velká zátěž

Jak vyrobit vraha: Velká zátěž
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Dnes se dozvíme, jak vystoupení žaloby a obhajoby zapůsobilo na porotu. Vzhledem k všem podivnostem, které případ doprovázely, to pro většinu z vás nebude překvapením. I takové věci se stávají, ale …

Závěrečné řeči

Během dvou dnů obě strany zastoupené v soudním líčení budou pronášet závěrečné řeči. Advokáti Stevena u soudu opět připomínají, že se nenašla žádná krev, ani stopy po přesunu těla zavražděné Terezy ven z karavanu do garáže nebo do spalovací jámy. Nikde nebyly stopy bránící se osoby, která by zápasila o holý život. Advokáti také upozornili na to, že neobviňují z vraždy ženy místní policii, ale jsou přesvědčení o tom, že vrah věděl, že se o Stevena bude policie zajímat a pokud policisté manipulovali s důkazy, bylo to dáno tím, že chtěli mít jistotu, že bude Steven obviněný, protože jsou přesvědčeni, že pachatelem byl právě on. Znovu upozornili na jednání jednoho z místních policistů, který se několikrát objevil na místě činu, aniž by k tomu měl důvod.

Porota

Po závěrečných proslovech už je rozhodnutí na porotě. A všichni s napětím očekávají verdikt. Může to být zítra, nebo za týden. Obhajoba vychází z toho, že pokud to bude trvat déle, mají porotci pochybnosti, a to je nadějné.

Potom přišla informace, že jeden z porotců byl ze své občanské povinnosti uvolněný na základě vážných rodinných problémů. Soud si zavolal obhajobu i žalobce, aby se dohodli na dalším postupu. Porota může pokračovat v 11 lidech, může být také povolaný náhradník, nebo může být proces přerušený a začít znovu. Na základě Stevenovi žádosti přišel do stávající poroty náhradník.

Třetí den po závěrečných proslovech, čtvrtý den.

Porotě to trvalo celkem 20 hodin, než rozhodla o osudu 44 letého muže, který už téměř polovinu života strávil ve vězení za něco, co nespáchal.

  • vinný z vraždy prvního stupně
  • nevinný ve věci zohavení mrtvoly
  • vinný z nezákonného držení zbraně

Překvapil vás rozsudek?

Porotce, který odešel z poroty poskytl novinářům rozhovor. První den, kdy se porota radila, bylo 7 lidí přesvědčeno o tom, že Steven není vrah, další tři lidé byly zatvrzele přesvědčeni, že Steven vrah je. Žádný argument je nedokázal přesvědčit, aby své rozhodnutí zvážili. Další dva členové poroty ještě váhali. Jen těžko zjistíme, co se v porotě odehrálo, že nakonec tři zaujatí porotci ovlivnili zbytek poroty.

Po rozsudku

Následovalo vystoupení žalobce před novináři. Pochválil se za dobrou práci. Mluvil o tom, že obyvatelé kraje mají štěstí, že člověk jako Steven Avery zůstane ve vězení.

Ještě jeden soud

Ještě čeká soud na mladíka Brendana. Matka chlapce dostala nabídku, aby syna přesvědčila k doznání. Což by mu zajistilo trest „pouhých“ 15 let. Ta to odmítla, ale je těžké odhadnout, jak bude ne příliš bystrý chlapec reagovat na tlak žaloby. Matka chlapce stále věří v jeho osvobození. To ale věřili do posledního okamžiku i rodiče Stevena.

Jaká je asi pravděpodobnost, že odsoudí člověka za dvakrát za vraždu, kterou nespáchal.

Zdroj: