Hodně štěstí, pane Veliký: Když si postarší žena uvědomí, že s manželem si moc potěšení neužila

Hodně štěstí, pane Veliký: Když si postarší žena uvědomí, že s manželem si moc potěšení neužila
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Emma Thompson je označována za neobyčejně všestrannou herečku. V této komedii si zahraje rezervovanou vdovu, která po bilancování svého manželství zjistí, že byla o něco ošizena. A zvolí ten nejsnadnější způsob, aby zjistila, zda toho má litovat. Dojemný příběh plný lidskosti si nenechte ujít.

Britská komedie se často odhodlá otevřít i třináctou komnatu. Tentokrát si vzala na paškál ženu, která si nechce připustit, že to nejlepší v životě ji minulo a už s tím nic nenadělá. Komedie, která je přirovnaná k minovému poli, spojí zdánlivě neslučitelné. Úzkost, stud a otevřenost ohledně intimity.

V režii Sophie Hydeové vznikl příběh odehrávající se v hotelovém pokoji, kde se potkávají čerstvá a poněkud upjatá vdova a velice roztomilý služebník v tom nejstarším lidském oboru.

Nancy v podání Emmy Thompson je učitelka v důchodu, která nikdy nezažila se svým manželem to pravé potěšení. A to dokonce ani v mládí. Nedá se tedy říct, že by její manželství vyhořelo, ale spíše nikdy nepoznalo ten pravý žár.

Nancy má však velice podrobné teoretické znalosti z intimní roviny, o kterých se zmiňují její studenti v různých esejích. Ona sama si často při čtení kladla řadu otázek a konečně přišel čas, kdy si na ně může odpovědět, aniž by se dopustila nevěry. Pro Nancy to není snadné, ale odmítá číst ženské časopisy a fantazírovat. Místo toho si objedná gigola (Daryl McCormack).

Jenže přesvědčit samu sebe je ta nejtěžší věc na světě, a proto první setkání s panem Velikým v hotelovém pokoji dopadne trochu jinak, než Nancy očekávala. Přesto je jasné, že chce tohoto neskutečně přitažlivého mladého muže vidět znovu, protože si u něj začíná věřit a přestává pochybovat o svých touhách a pocitech.

hlavní dvě postavy
čerstvá vdova a její mladý přítel | Zdroj: FTV Prima

Zajímavosti:

Britské komediální drama z roku 2022 mělo premiéru na mezinárodním filmovém festivalu v Sundance.

Emma Thompsonová byla za hlavní roli nominována na ceny BAFTA a Zlatý glóbus.

Autorkou scénáře je Katy Brandová, která má za sebou také dlouhou hereckou kariéru. Hodně štěstí, pane Veliký je první celovečerní film natočený podle jejího scénáře. Předtím psala pro několik různých televizních seriálů.

Režisérka Sophie Hydeová prozradila, že spolupráce s Emmou Thompsonovou byla velice příjemná. „Hodně jsme to spolu probíraly a naslouchaly jedna druhé,” řekla.

Katy Brandová tvrdí, že když psala scénář k filmu Hodně štěstí, pane Veliký, od začátku přitom myslela na Emmu Thompsonovou. „Představovala jsem si tón jejího hlasu a jakým způsobem by říkala jednotlivé repliky.”

Ve filmovém průmyslu byla nedávno zavedena praxe koordinátora intimních scén. Vyžaduje, aby byl přítomen na place speciálně pověřený člověk, který dohlíží na natáčení sexuálních scén. Ty vznikají podle přesně dané a předem připravené choreografie – jako by šlo o tanec. Ale Emma Thompsonová a Daryl McCormack během natáčení žádného koordinátora nevyžadovali. Místo toho spolu po 4 týdny intenzivně trávili veškerý čas, aby se lépe poznali a zvykli si na sebe. Dokonce spolu chodili domů, kde společně jedli, povídali si a pak šli spát. 

Na otázku, proč nepotřebovali koordinátora sexuální scén, Daryl McCormack odpověděl: „Usoudili jsme, že když se budeme soustředit na to, abychom se vzájemně poznali a cítili se spolu dobře, budeme moci zvládnout veškerou práci sami… Přicházeli jsme na plac společně a také jsme společně odcházeli domů. Společně jsme jedli, procházeli repliky na následující den, pak jsme šli spát a druhý den znovu. Takže zhruba celé čtyři týdny jsme prostě žili dohromady a hodně se přitom sblížili. A pořád jsme si velice blízcí.”

Emma Thompsonová prozradila, že si před natáčením nahé scény nijak neupravovala pubické ochlupení v rozkroku, i když to tak možná může působit. „Velice lituji úhynu bobra,” prohlásila s nadsázkou. „Hlavně je mi líto, že to nikdy nenaroste úplně tak, jak by se mi líbilo. Ale to je také jeden z důsledků stárnutí.”

Nahé tělo ve filmu skutečně patří Emmě Thompson (Nancy), nejedná se o žádný CGI trik nebo o dubléra. Emma otevřeně prohlásila, že se tím snaží zažehnout jiskru v boji proti nereálným představám o ženském těle ve filmovém průmyslu.

Natáčení filmu probíhalo od 8. března do 20. dubna 2021 v anglických městech Londýn a Norwich. Děj filmu Hodně štěstí, pane Veliký se odehrává převážně v jediném hotelovém pokoji.

Film si v různých databázích vysloužil slušné hodnocení od diváků i kritiků.

Film nabízí Prima Max 28.3. večer.

Zdroje článku: