Žánr skutečného zločinu: Proč má mezi diváky takový úspěch a co nabízí Netflix

Žánr skutečného zločinu: Proč má mezi diváky takový úspěch a co nabízí Netflix
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Filmy dokumentující skutečný zločin jsou tak populární, protože daný formát umožňuje divákům prožít hluboký zážitek v bezpečném prostředí domova. Tyto příběhy mají také většinou žádoucí konec, kdy je pachatel dopaden, záhada vyřešena a diváci mají štěstí, že hrůzy případu sledovali jen na obrazovce.

Jedny z nejlepších dokumentů z prostředí zločinu nabízí Netflix. Poutavé série nebo filmy nejsou jen o vraždách a sériových vrazích, ale často se diváci jejich prostřednictvím mohou seznámit i s odvážnými podvodníky, vůdci kultu nebo slavnými zloději, kteří najdou mezi diváky i řadu obdivovatelů. Tvůrci se také zamýšlí nad nedokonalostí v institucionálních systémech, které zločincům umožňují proklouznout na svobodu. Najdou se i zločiny tak zvrácené, že divákům tuhne krev žilách.

Hon na vrahy

dokumentární seriál USA, 2021–2023

Jedním ze zajímavých kriminálních dokumentů je seriál Catching Killers. Vyprávěno z pohledu orgánů činných v trestním řízení, novinářů a právníků, Catching Killers se liší od většiny skutečných kriminálních show tím, že se zaměřuje spíše na oběti než na jejich vrahy.

Skutečné kriminální příběhy obvykle končí, jakmile je záhada vyřešena a odpovědi se divákům zdají zřejmé. Tento dokument provede diváky celým procesem od začátku do konce, díky čemuž si lidé uvědomí, že odpovědi nejsou tak zřejmé, jak se může na první pohled zdát.

Amanda Knox

dokumentární film z Dánska, 2016

Případ Amandy Knox patří k těm, které zůstaly i po letech zahalené tajemstvím. O vině či nevině má jistotu jen Amanda.

V roce 2007 byla totiž v jejich společném bytě v italské Perugii zabita její spolubydlící a kamarádka Meredith Kercher. Obě mladé ženy byly v Itálii kvůli studiu. Důkazy, změny výpovědí i prapodivné chování udělalo z Amandy velmi jednoduše hlavní podezřelou, s každou další odtajněnou stopou však případ působí složitěji a složitěji. I dnes se jedná o jeden z nejtajemnějších případů, ať už smýšlíte o Amandě jako o chladnokrevné vraždící psychopatce, nebo o oběti justičního omylu.

Příběh Amandy Knox je děsivý. Byla jen ve špatný čas na špatném místě? Je to vražedkyně? Film nedává jasné odpovědi, ale poutavým způsobem ukazuje, jak se celý případ během let vyvíjel. Podstatně vyšetřování ovlivnili i Amandin tehdejší přítel, žalobce a všetečný novinář, který potřeboval senzaci za každou cenu. Nad odfláknutou prací italské policie zůstává rozum stát. Amanda a její podání příběhu budí pochybnosti. A jak řekl žalobce, v tomto zapeklitém případu bude mít konečné slovo jen Bůh.

Nevyjasněné záhady 

dokumentární seriál USA, 2020–2022

Ačkoli je tento dokumentární seriál restartem klasického seriálu z 80. a 90. let, verze nabízená na Netflixu je o něco záhadnější. Milovníci strašidelných příběhů a paranormálních zážitků si mohou užít 3 série příběhů, které jim nedají spát.

Jsou tu nevyřešené vraždy a nevyřešená zmizení. To vše odhalilo to, čeho se většina diváků bojí nejvíce: někoho ztratit a nikdy se nedozvědět pravdu. Zlomená srdce milovaných, kteří zůstali bez odpovědí, musí zapůsobit na všechny, kteří se dokáží vcítit do jejich kůže.

Zdroje článku: