Luňáka mu už nikdo neodpáře. Tentokrát nás Ondřej Vetchý pobaví jako žárlivý redaktor, který si na sebe uplete bič

Luňáka mu už nikdo neodpáře. Tentokrát nás Ondřej Vetchý pobaví jako žárlivý redaktor, který si na sebe uplete bič
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Po sedmi letech se Jan Hřebejk pustil do natáčení celovečerního komediálního dramatu určeného pro velké plátno. Film s názvem Výjimečný stav vzniká podle scénáře Milana Tesaře, který je známý hlavně jako autor Zeleného Raoula.

V hodně netradiční roli se divákům představí Ondřej Vetchý, který se v poslední době objevil ve filmech Prezidentka, Betlémské světlo, Jan Žižka nebo Princ Mamánek. Jeho filmovou partnerkou bude Tatiana Dyková, kterou si režisér cení pro její komediální nadání.

Jan Hřebejk
Jan Hřebejk | Zdroj: Pavel Gwužď / Nextfoto

Vetchý jako vynalézavý reportér

Ondřej Vetchý ztvární zahraničního rozhlasového reportéra Karla Berana, který je aktuálně pracovně na Blízkém východě. Doma zanechal svou přítelkyni a spolupracovnici z rádia, kterou hraje právě Dyková.

Karel je dobrý reportér, ale když dostane anonym, který mu oznamuje, že jeho přítelkyně si v době jeho nepřítomnosti krátí čas s mladším kolegou, rozhodne se jednat. Tajně se vydá domů, aby nevěrnici přistihl při činu.

Náhoda mu však krátký výlet pořádně zkomplikuje. Ještě se ani doma pořádně neohřeje a ve fiktivním Kamburu, který tak neprofesionálně opustil, propukne revoluce. Na nebezpečnou situaci svět reaguje a jsou zrušeny všechny lety. Beran nemá možnost se do země vrátit, ale zároveň nechce přiznat profesionální selhání, za které by mohl draze zaplatit.

Karel Beran se tedy rozhodne improvizovat a začíná točit mystifikační válečné reportáže z arabského světa doma v kuchyni vinohradského bytu, kde si pomáhá doladit atmosféru zvuky, které vytváří pomocí kuchyňského vybavení.

Zkušený profesionál má u posluchačů velký úspěch a Český rozhlas se rozhodně za hrdinským zpravodajem vypravit podpůrný tým.

Beran musí rychle najít způsob, jak si zachránit svou novinářskou čest. Rozhodně nemá v plánu se přiznat k mediálnímu podvodu, a tak ho napadne, že by mohl předstírat únos, nebo dokonce smrt.

Tatiana Dyková si práci s režisérem Hřebejkem pochvaluje. Před natáčením se hodně zkouší, ale přesto mají herci i prostor pro improvizaci. Právě to je podle ní zajímavé a trocha adrenalinu se jí zamlouvá.

Mladšího kolegu, se kterým má být Beranovi přítelkyně nevěrná, si zahraje Jordan Haj. V dalších rolích se diváci mohou těšit na Jaroslava Plesla, Jaroslavu Pokornou, Janu Plodkovou, Bořka Slezáčka nebo Jiřího Havelku. Určitě milým překvapením je obsazení Sylvie Maryško Koblížkové, kterou si diváci budou pamatovat jako Uzlinku z úspěšné komedie Pelíšky.

Rodina Šebkova z Pelíšků, Uzlinka uprostřed

Snímek disponuje rozpočtem okolo 15 milionů korun a získal podporu od Státního fondu kinematografie. Hřebejk má za sebou už přes dvacet celovečerních filmů, z nichž je velká část u diváků velmi oblíbená. Kromě Pelíšků je podepsaný pod filmovými hity Nestyda, Musíme si pomáhat, Kráska v nesnázích, Učitelka, Medvídek, Šakalí léta, Pupendo nebo Horem pádem. Populární je i jeho tvorba pro televizi. Právě v tomto období je ve vysílání v repríze krimi seriál Boží mlýny. Známé jsou i seriály Rédl, Případ pro exorcistu, Živé terče.

Zdroje článku: