Pevnost Boyard: Seriál a zároveň soutěž, u které jsme se hodně nasmáli. Původní francouzská verze nás baví již od konce minulého století

Pevnost Boyard: Seriál a zároveň soutěž, u které jsme se hodně nasmáli. Původní francouzská verze nás baví již od konce minulého století
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Ačkoli v původní zemi soutěží šest lidí a u nás pouze pět, Pevnost Boyard nám nabízí hodně zábavy. Soutěžící se snaží vyhrát peníze, které většinou posílají na charitu. Připomeňme si její hlavní protagonisty v originální i anglické verzi.

Pět až šest lidí se setkalo, aby společně vyhrálo poklad pevnosti Boyard, která se nachází v Atlantiku. Ale uspějí ve své misi? Někdy ano, někdy ne. Celá soutěž byla výjimečná v tom, že poklad hlídali živí tygři, a tak soutěžící museli nasbírat co nejvíce mincí, než se brána uzavře a klec s tygry se otevře. Tedy, klec se otevře pouze za předpokladu, že byli úspěšní a poklad odemkli správným zodpovězením otázky či hádanky. Pokud si pustíte nové díly (od roku 2022), zjistíte, že tygři byli nahrazeni umělými siluetami. Přitom spousta dětí se na tuto soutěž těšilo právě kvůli tygrům.

Ale zpět k soutěži samotné. Skládá se z několika částí. V první mají soutěžící 45 minut, aby získali sedm klíčů. Cestují po celé pevnosti a klíče získávají za odměnu. V další se osvobozují z vězení pomocí splnění těžkého úkolu. Pokud nenasbírali dostatek klíčů, mají možnost zpětně získat zbývající, ovšem jeden soutěžící se vždy musí obětovat za ostatní. Takto pokračují a získávají indicie k heslu, které potřebují, aby se dostali k pokladu. Uvěznění hráči se mohou přidat k týmu, když sní nějaké nechutné jídlo. Velmi úsměvné je, když nezvládnou svůj úkol splnit a musejí sledovat, jak klíč letí z okna pevnosti do moře. Někteří se dokonce rozpláčou, zatímco jiní nemohou uvěřit, co se právě stalo.

A jaké jsou hlavní postavy tohoto pořadu? Je tu sám Boyard. Pokud ho neznáte, tak jste viděli pouze francouzskou verzi soutěže. Tato postava se vyskytuje v britské mutaci pořadu a zastupuje Patrice Laffonta. Na rozdíl od něj Boyard dává své nesympatie vůči soutěžícím opravdu najevo. Jeho cílem je soutěžící znervóznit a demotivovat. Například se směje, když se soutěžícímu něco nezdaří. Také je pyšným majitelem tygrů. Mnohem známější je Otec Fura. Rozdává dárky v podobě klíčů a indicií, když soutěžící uhodnou jeho hádanku. Je to právě on, kdo většinou vyhazuje klíče do moře, ale dá soutěžícím možnost si pro ně zaplavat.

Patrice je francouzský majitel celé pevnosti a dobrý přítel Otce Fury. Rád dává soutěžícím nesplnitelné úkoly. A poslední postava, kterou zde zmíníme, neboť se stala známou tváří tohoto pořadu, je liliput Paklíč. Jeho úkol je snadný – provádět soutěžící, odemykat jim dveře a následně je za nimi zamykat. Už si trochu vzpomínáte? To je dobře, protože jsme pro vás připravili kvíz o těchto i dalších postavách, které se v tomto soutěžním seriálu vyskytli. Přejeme hodně štěstí.

Zdroj naší zábavy, to byla Pevnost Boyard. Do té doby jsme na něco podobného nebyli u televizních obrazovek zvyklí. Právě pro tyto atributy se soutěž stala tak oblíbenou napříč generacemi. Rodiny se shlukovaly v obýváku, aby se všichni společně podívali na ty nešťastlivce, kteří onu osudnou bitvu prohrají. A díváme se dodnes, případně alespoň vzpomínáme s úsměvem na tváři.

Zdroje článku: