Pačes, Paklíč, otec Fura aneb Pevnost Boyard slaví třicítku. Zavzpomínejte na legendární soutěž

Pačes, Paklíč, otec Fura aneb Pevnost Boyard slaví třicítku. Zavzpomínejte na legendární soutěž
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Kdo neviděl alespoň jeden díl oblíbené televizní soutěže Pevnost Boyard, jako by ani neexistoval. Legendární Paklíč a vševědoucí otec Fura se stali nezapomenutelnou součástí odvážné výpravy na pevnost.

Už 30 let na obrazovkách

Před třiceti lety, v létě roku 1990, se na obrazovkách poprvé objevila francouzská televizní soutěž Pevnost Boyard. Během plnění dobrodružných úkolů mají šestičlenná družstva za cíl uhodnout heslo potřebné k otevření trezoru. Všimli jste si, že pokaždé mělo heslo 5 písmen? Získanou výhru pak nakonec většinou věnují na charitativní účely.

Zapeklité úkoly

Možná i vy si pamatujete mnohdy nepříjemné úkoly, které museli soutěžící plnit. Zápasit v bahně, skákat na laně, hledat indície v místnosti plné pavouků, hadů nebo škorpiónů, řešit logické hádanky a zapeklité rébusy nebo se ponořit do úplné tmy. To vše proto, aby nezklamali sami sebe a svůj tým při cestě za pokladem. Tradiční francouzskou verzi soutěže nakonec mělo možnost podle svého obměnit několik světových produkcí, včetně té české. Natáčelo se vždy v původní pevnosti.

Pačes, Paklíč a otec Fura

Tři nezapomenutelné postavy každého klání. Usměvavý Pačes a Paklíč, liliputové, kteří doprovází soutěžní týmy. Soutěžící se v jejich doprovodu mohli přiblížit i k otci Furovi, který sídlí nahoře ve věži. Když se podaří jeho otázku zodpovědět, předá soutěžícímu klíč. Když však odpoví špatně, klíč otec Fura hodí přímo do moře, kde jej následně bude lovit kapitán družstva.

Pevnost, ve které se soutěží, má mnohaletou historii a pochází již z dob Napoleona. Dlouhou dobu fungovala jako vězení, odkud bylo téměř nemožné uprchnout. V roce 1950 se stala historickou památkou a na konci osmdesátých let ji koupil francouzský producent televizních her, který měl v plánu vytvořit zcela nový soutěžní koncept. V roce 1990 k ní musela být kvůli soutěži dostavěna plošina o velikosti 20x20 metrů.

Koho jste měli v soutěži nejraději vy?